Slavimo 18 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Malta rekla odlučno "NE" Crkvi i ozakonila istopolni brak

crol  ·  malta  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 13. JUL 2017

Malteški parlament je u sredu ozakonio istopolni brak, čime je ta većinski katolička zemlja postala 24. na svetu s bračnom jednakošću. Cilj zakona jeste, kako je i bila namera ministarke jednakosti Helene Dalli, modernizacija institucije braka. Jedna od novosti je zamena pojmova "muž i žena" neutralnim pojmom "supružnici".

Kako javlja AP, ozakonjenje bračne jednakosti bilo je obećanje laburističke vlade koja je u junu osvojila drugi mandat, a obe su opozicione stranke to podržale, pa je pitanje bilo samo hoće li u parlamentu uopšte biti ikakvih glasova "protiv". Jedini poslanik koji je bio protiv bio je Edvin Vasalo koji je kazao da "kao hrišćanin ne može ostaviti svoju savest pred vratima parlamenta".

Ozakonjenju bračne jednakosti očekivano se protivila i Katolička crkva, a nadbiskup Čarls Sajkluna to je objasnio ovako: "Ja mogu odlučiti da rogač i narandžu više neću zvati njihovim imenima, ali rogač ostaje rogač, a narandža ostaje narandža. I brak, bez obzira na to što kaže zakon, ostaje večna zajednica isključivo muškarca i žene".

Posebni zakoni bili bi diskriminatorni

Premijer Jozef Muskat kazao je kako bi odvojeni zakoni za heteroseksualne i gej brakove bili diskriminatorni.

Stoga, amandmani postojećih zakona eliminišu sve reference na "muža i ženu", a te pojmove zameniće "supružnici/supružnice". Pojmovi "otac" i "majka" menjaju se pojmom "roditelji". Lezbejski parovi koji dobijaju decu putem medicinski potpomognute oplodnje razlikovaće se kao "osoba koja je rodila" i "druga roditeljica".

Nadalje, "devojačko prezime" postaje "prezime pri rođenju", a parovi odsad mogu odlučiti koje će prezime uzeti nakon venčanja pa tako muškarac, primera radi, može nositi ženino prezime.

Malta je ovim napravila još jedan korak u transformaciji iz konzervativne zemlje u kojoj je do 2011. godine razvod bio protivzakonit. Podsetimo, 2014. Malta je dobila Zakon o registrovanom partnerstvu, a dve godine kasnije postala je prva evropska država koja zabranjuje "lečenje" homoseksualnosti. Na Duginoj mapi Evrope dve godine zaredom našla se na prvom mestu.

No, Malta je i dalje jedina preostala članica Evropske unije koja zabranjuje pobačaj u svim slučajevima te ga kažnjava zatvorom do tri godine, a trenutno nema naznaka da bi se to uskoro moglo promeniti.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi