Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Mali korak za Srbiju, a veliki za trans zajednicu

vesti online  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 18. FEB 2018

Tako u udruženju građana "Egal" ocenjuju predložene izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama kojima je predviđena mogućnost upisa promene pola u matičnu knjigu.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić kaže da ovo nije jedina novina i poziva zaintresovane građane da uzmu učešće u javnom raspravi koja će trajati do 19. februara.

- Građanima se izmenama zakona omogućava i dobrovoljan upis nacionalne pripadnosti. Lokalne samouprave su radile na tome u prethodnom periodu i 96 procenata svih podataka je praktično ušlo u registar matičnih knjiga. Ono što je namera Vlade Srbije je da papir pošaljemo u prošlost - rekao je Ružić novinarima u Beogradu i kao najvažniji novitet istakao to što će svi podaci o građanima ulaziti u registar matičnih knjiga u elektronskom obliku.

On je objasnio da se predloženim izmenama o matičnim knjigama otvara mogućnost i diplomatsko-konzularnim predstavništvima da vrše upis u matične knjige što je, kaže, značajnu za srpsku dijasporu.

Anđela Čeh iz udruženja građana "Egal" pozdravila je predložene izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama jer trans osobe do sada nisu mogle da ostvare svoja prava zbog "pravnog neprepoznavanja" odnosno nedostatka adekvatnih ličnih dokumenata.

Zbog toga su, kaže, izmene zakona mali korak za Srbiju, a veliki za trans zajednicu.

Na pitanje koliko ima onih koji nisu mogli da ostvare svoja prava, Čeh je kazala da ne postoji tačna statistika, ali ukoliko se uzme globalna statistika od 0,2 odsto do jedan odsto odrasle populacije su, kaže, trans osobe.

- Čak i kada se uđe u proces medicinske tranzicije postoji period od dve do pet godina kada vi nemate nikakav papir, a ukoliko ste trans rodna osoba odnosno nikada ne želite hirurški da prilagodite pol rodnom identitetu, onda je to situacija koja je zauvek i postojeći zakon nam ne dozvoljava da se dobiju dokumenta - upozorila je Čeh.

Predložene izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama donose mogućnost da se promena pola upiše u matičnu knjigu, smatra ministar Ružić i napominje da ove izmene nisu jedine koje će se naći pred poslanicima.

- Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ima set zakona. Što se tiče ovog zakona očekujem da parlamentarni život dobije na dinamici u drugom kvartalu 2018. i tada očekujem da se između ostalih nađe u skupštinskoj proceduri - poručio je Ružić.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi