Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Istorija

Mahatma je bio gej?!

agencije  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 01. FEB 2013

Gandija i danas zovu ocem Indije. On je heroj te zemlje zbog istrajne borbe za nezavisnost, kojoj je posvetio ceo život. Pisma koja su prekjuče izložena u Nju Delhiju ukazuju da je blisko prijateljstvo sa južnoafričkim bodi-bilderom Hermanom Kalenbahom zapravo bila strasna seksualna veza.

Gandijeva pisma su prekjuče izložena na izložbi u Nju Delhiju i to povodom 65-godišnjice od atentata na indijskog vođu.

U jednom pismu koje je pisao Kalenbahu, Gandi ga oslovljava sa "Moj dragi donji dom", a potpisuje se sa "Iskreno tvoj, gornji dom".

Arihvu Kalenbahovih fotografija i pisama je prošle godine otkupila indijska vlada i to neposredno pre nego što je taj materijal trebalo da bude ponuđen na aukciji "Sadebija" u Londonu.

Poznavaoci lika i dela Gandija optužuju kustose izložbe da su izložili samo deo pisama, a da postoje i druga koja jasno ukazuju da je Gandi bio u homoseksualnoj vezi sa Kalenbahom. Čelnici Nacionalne arhive to poriču.

Mahatma se preselio u Južnu Afriku 1893. posle advokatske prakse. Tada je već imao suprugu Kasturbu, ali to je bio ugovoren brak od kada je on imao 13, a ona 14 godina. Imali su četvoricu sinova. Kasturba se Gandiju pridružila u Južnoj Africi 1897. i tamo su živeli do povratka u Indiju 1914.

Kalenbah, arhitekta Jevrejin rođen u Nemačkoj, dve godine je živeo sa Gandijem u Johanezburgu. Njihova veza je već bila opisana u dve knjige. U jednoj je napisan izvod iz Gandijevog pisma.

"Kako u potpunosti poseduješ moje telo. Ovo je ropstvo sa osvetom", piše u jednom od pisama. Autor knjige Džozef Lejveld se branio protiv optužbi da je Gandija proglasio biseksualcem.

- Ta reč se ne spominje nigde u knjizi - rekao je.

S druge strane, Raj Bala iz indijskog Nacionalnog arhiva, koji je prostudirao Kalenbahovu kolekciju do najsitnijih detalja, tvrdi da je neverovatno kako se njihovo prijateljstvo pogrešno tumači.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi