Slavimo 18 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Madrid se priprema za World Pride

crol  ·  španija  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 30. JUN 2017

Prošlo je četrdeset godina otkako je španska LGBT zajednica počela marširati za svoja prava u Barseloni, a Madrid će u subotu, 1. jula, proslaviti svoju otvorenost svim ljudima bez obzira odakle dolaze, ko su ili koga vole. Ali Španija nije uvek bila tako otvorena za različitosti.

Tokom gotovo četrdesetogodišnje vladavine diktatora Franciska Franka - čiju je vladavinu blagoslovila Crkva, u izrazito rimokatoličkoj Španiji - homoseksualni čin bio je protivzakonit, a hiljade homoseksualaca bilo je poslato u rehabilitacione centre ili čak zatvarano.

Španija je krajem 1970-ih godina izašla iz Frankove diktature u eru liberalnih reformi i socijalne slobode, delom zahvaljujući borbama stanovnika četvrti Chueca u Madridu, gde je reditelj Pedro Almodóvar snimio svoje prve filmove, te "razbio led" s otvoreno gej i trans* karakternim likovima.

Od tad se Španija svrstala među lidere u LGBT pravima, a trend se ubrzao kad je bivši socijalistički premijer Hose Luis Rodrigez Zapatero došao na vlast 2004. godine.

U julu 2005. zemlja je postala treća članica Evropske unije, nakon Holandije i Belgije, koja je uvela bračnu jednakost, a između 2005. i 2015. godine u Španiji je sklopljeno više od 35.000 istopolnih brakova.

Godine 2007. stupio je na snagu i drugi zakon kojim je omogućeno da transrodne osobe menjaju ime i zvanični pol bez operacija promene pola.

Madrid želi da se ovogodišnji World Pride zapamti kao najveći ikad, a posvećen je žrtvama diskriminacije u zemljama gde gejevi, lezbejke te biseksualne i transrodne osobe žive u strahu od kazne ili čak smrti.

Decenijama je Madrid organizovao tradicionalni Pride, ali ove subote to će biti njegov prvi World Pride.

Program World Pridea 2017, koji traje više od nedelju dana (23. juna -2. jula), krcat je koncertima na otvorenom i drugim događajima, uključujući i pozorišnu adaptaciju romana "Los amores oscuros" o zadnjim danima romantične veze između pesnika i dramatičara Federika Garsije Lorke i njegovog partnera Huana Ramireza de Lukasa, pre nego što je Lorka pogubljen 1936. godine.

Moto ovogodišnjeg World Pridea u Madridu je "Viva la Vida".

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi