Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Madona "preživela" rusko pravosuđe

agencije  ·  Sankt Peterburg  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 23. NOV 2012

Sud u Sankt Peterburgu odbacio je u četvrtak tužbu protiv američke pop pevačice Madone koja je podneta za promovisanje homoseksualnosti tokom koncerta u tom gradu

Devet osoba je u avgustu podnelo tužbu protiv Madone Luize Čikone, organizaotra koncerta kompanije PMI i dvorane gde je održan koncert, zahtevajući odštetu od 333 miliona rubalja (10,5 miliona dolara) zbog kršenja zabrane propagande homoseksualnosti.

Tužba uz višemilionski odštetni zahtev podneta je protiv Madone zbog toga što je prvo otvoreno na svojoj Facebook stranici a potom i na letošnjem koncertu u Sankt Peterburgu, ustala u odbranu gej prava.

Gradska skupština Sankt Peterburga u februaru je donela zakon prema kojem je promocija homoseksualnosti među maloletnicima nezakonita.

Grupa aktivista je tražila odštetu za "moralnu štetu" proisteklu iz "otvorene promocije homoseksualnosti" na koncertu koji je američka pevačica 9. avgusta održala u Sankt Peterburgu, prenela je agencija RIA Novosti.

Aktivisti iz građanske grupe Roditeljska kontrola ranije su zatražili od policije da istraži koncert, tvrdeći da su na njemu bila deca uzrasta 12 godina i optužujući Madonu da je prekršila lokalni zakon kojim je zabranjena promocija homoseksualnosti među maloletnicima.

Madona se na koncertu, na kojem je bilo 25.000 ljudi, žalila na "sve veću netoleranciju" u svetu i pozvala na solidarnost sa gejevima i lezbejkama. Ona je od svojih obožavalaca na koncertu tražila da u znak podrške homoseksualcima podignu ruke i pokažu ružičaste narukvice koje su podeljene publici.

"Svi koji su sada sa mnom na sceni potiču iz raznih država, iz Afrike, Amerike, Francuske, Rusije, iz Engleske, hrišćani, muslimani, jevreji, homoseksualci. Ali mi smo svi zajedno i što je najvažnije mi smo ljudska bića", rekla je Madona. Oduševljenoj publici je ponovila da ona dolazi iz Amerike gde je slobodna da izražava svoje političke stavove bez obzira da li se američka vlada slaže sa njom ili ne.

Propis o zabrani javne promocije homoseksualnosti, koji je u martu usvojila Skupština Sankt Peterburga, kritikovan je kao sredstvo represije nad seksualnim manjinama.

Madona je podržala i rusku pank grupu Pussy Riot, čije su tri članice uhapšene zbog izvođenja molitve protiv ruskog predsednika Vladimira Putina u moskovskoj crkvi.

"One su učinile nešto hrabro, platile su cenu za taj čin, molim za slobodu Nađe, Katje i Maše", rekla je Madona a njene reči su propraćene ovacijama.

"Kraljica popa" je na koncertu u Moskvi svoj čuveni hit "Like a Virgin" izvodila sa prepoznatljivom maskom na glavi, koja je postala simbol otpora i podrške bendu Pussy Riot.

 

Vaši Komentari
Madonino iskustvo je samo jos jedan primer kako je Rusija nazadna drzava, i dodaje na rezon po kome bi kolektivno trebali da naucimo zasto Srbija treba da poljubi i ostavi se Rusije. Uostalom, gledano kroz istorijsku prizmu na te Ruse realno mozemo da se uzdamo koliko i pijan na tarabu. Ipak, sto je najcrnje u novijoj istoriji Rusko-Srpskih odnosa je sto Rusija nudi konacnu odstupnicu posrnuloj politickoj eliti Srbije kao zahvalnicu za rodjacku cenu nasih drzavnih dobara.
Dedinje, Srbija · 23.11.2012, 22:23
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi