Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Mađarski sud traži ocenu ustavnosti zakona koji transrodnim osobama brani da promene rod i ime

www.danas.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 26. NOV 2020
Foto:Getty Images

Mađarski sud je zatražio ocenu ustavnosti zakona koji transrodnim osobama zabranjuje da promene ime i rod u zvaničnim dokumentima, što predstavlja potencijalan udarac za seriju nedavno usvojenih zakona kojima se ograničavaju prava pripadnika LGBT populacije.

Regionalni sud u Miškolcu presudio je prošle nedelje u korist potpisnika peticije koji su naveli da sporni zakon krši ustavna prava na dostojanstvo i privatnost, saopštila je najveća mađarska grupa za zaštitu prava LGBTQ populacije Hatter tarsasag. Ustavni sud ima rok od 90 dana da presudi da li je zakon u skladu s Ustavom Mađarske.

Zakon usvojen u maju precizira da je „biološki pol“ osobe trajno određen urođenim hromozomima, zbog čega transrodne osobe ne mogu da traže od vlade promenu roda ili pola u zvaničnim dokumentima.

Autori zakona su naveli da nečiji „biološki pol“ ne može da bude promenjen i da je zato neophodno primenjivati ista pravila u javnim evidencijama.
Kritičari navode da je zakon u suprotnosti sa ranijim odlukama i Evropskog suda za ljudska prava i Ustavom Mađarske i dodaju da će povećati diskriminaciju transrodnih osoba.

Pre usvajanja zakona, 63 poslanika Evropskog parlamenta poslala su pismo madjarskim zvaničnicima i zatražila povlačenje tog predloga, dok je me]unarodna organizacija Amnesti internešnel ocenila da je taj pravni akt Mađarsku „vratio u mračno doba“.

Sporni zakon je deo šireg nastojanja madjarske desničarske vlade premijera Viktora Orbana da uguši ono što ona naziva „ideologijom roda“ i da očuva, kako tvrdi, status zemlje kao tradicionalnog hrišćanskog društva.

Istopolni brakovi u Mađarskoj su 2012. godine zabranjeni Ustavom, ali zakon prepoznaje građanska partnerstva. Međutim, ministarka pravde Judit Varga 10. novembra je predložila zakon koji predvidja da decu mogu da usvajaju jedino bračni parovi, čime bi u praksi to bilo zabranjeno istopolnim parovima.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi