Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

Mađarska knjižara kažnjena sa 32.000 evra za LGBT knjigu

www.euronews.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 17. JUL 2023

Velika mađarska knjižara "Lira" kažnjena je sa oko 32.000 evra jer je na polici imala knjigu sa jasno prepoznatljivom LGBT tematikom.

Mađarski zakon zabranjuje da se deci prikazuje takve teme, pa je mađarski prevod popularnog serijala "Heartstoppper" trebalo da bude umotan u plastičnu foliju.

Prema rečima vlasnika knjižare "Lira", to je najveća kazna koja je ikada izrečena knjižari na osnovu tog zakona, objavio je NOS.
Vlasnik je najavio da će uložiti žalbu na kaznu, navodeći da je potpuno nerealno da za tinejdžere od 16 i 17 godina neko drugi odlučuje šta mogu da čitaju.Serijal "Heartstopper" britanske autorke Alis Oseman govori o ljubavi između dva tinejdžera, a namenjen je čitaocima od 14 i više godina.
Netfliks je prošle godine objavio seriju zasnovanu na knjizi, a peti deo serije trebalo bi da se pojavi kasnije ove godine.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana zabranila je 2021. godine prikazivanje ili promovisanje homoseksualizma za decu mlađu od 18 godina.
To znači da se takve knjige ne mogu stavljati među druge knjige za decu i moraju biti umotane u plastičnu foliju.

U Budimpešti tokom Prajda prošlog vikenda bilo je i protesta protiv novčane kazne za "Liru".
Mađarsku je dan pre toga 37 zemalja pozvalo da ukine zakone koji diskriminišu LGBT osobe.
Taj poziv podržale su, između ostalih, SAD i EU, sa izuzetkom Poljske.

 

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi