Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

Mađari ne prestaju sa diskriminacijom - kaznili knjižare koje prodaju LGBT naslove

https://noizz.rs/  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 25. SEP 2021

Mađarska je još pre nekoliko meseci donela zakon kojim se zabranjuje razmena bilo kakvog sadržaja sa maloletnicima ukoliko ukazuje ili promoviše homoseksualnost mlađima od 18 godina. Zbog toga, jedna knjižara u Budimpešti moraće da plati kaznu, jer je prodavala dečiju knjigu sa gej likovima bez upozorenja na koricama da se tu nalazi sadržaj koji odstupa od ''tradicionalnih vrednosti''.

Líra Könyv je ime lanaca knjižara koji će morati da plati 250 000 forinti, iliti 600 eura, zbog toga što su prodavali dečiju knjigu u kojoj likovi imaju rodtelje istog pola. U jednoj priči je opisano jutro jednog dečaka koji ima dve mame, a u drugoj uspavljivanje devojčice koja ima dve tate.

Ovakav sadržaj po novom zakonu je moguć samo ako postoji veliko obaveštenje na koricama knjige o kakvom sadržaju se radi, a pošto se to nije desilo, sledi kazna. Predst avnici knjižare kažu da će se od sad ponašati po ovim diskriminišućim pravilima, međutim mnoge distributerske kuće i izdavači osuđuju ovaj zakon.

Naime, s obzirom da se traži da natpis na knjigama kaže da se u pričama ne propagiraju tradicionalne vrednosti, izdavači ovih knjiga smatraju da u takvim porodicama nema ničega lošeg i nenormalnog i da će žaliti na ovakvu presudu. Oni smatraju da mnoge velike knjige iz istorije svetske i mađarske književnosti će proći loše zbog ovog zakona i da će na udaru biti i Sapfa, Tomas Man, Marsel Prust, ali i Mihalji Babits i Šandor Wereš .

Za to vreme, iz Evrope ne sankcionišu ovakve Mađarske retrogradne zakone i ponašanje, eventualno se neko oglasi sa nekom stidljivom izjavom koja uopšte nema nikakvog odjeka. Ne znamo šta sve Mađari treba da kažu i koliko užasnih stvari treba da se desi pa da neko na ozbiljnim pozicijama shvati koliko ovo sa Mađarskom i anti gej zakonima uopšte nije za zezanje.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi