Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Srbija

Lokalne samouprave da izdvoje sredstva za unapređenje položaj LGBT osoba

https://jugmedia.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 28. OCT 2020

 Jedinice lokalne samouprave u svoje akcione planove eksplicitno treba da uključe LGBTI osobe, propišu mere za unapređivanje njihovog položaja i da za te aktivnosti izdvoje odgovarajuća budžetska sredstva, izjavila je zamenica Zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović.

Stojanović je na početku prve od planiranih pet obuka o uključivanju LGBTI osoba u lokalne akcione planove, koja je u sredu 28.10.2020. godine održana u Ražnju, ukazala da istraživanja i praksa Zaštitnika građana pokazuju da se LGBTI osobe, odnosno osobe drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, često susreću sa diskriminacijom i drugim vidovima kršenja ljudskih prava


Često se susreću sa govorom mržnje i zločinima iz mržnje zbog predrasuda i stereotipa koji postoje u našem društvu, naglasila je Stojanović i dodala da je zbog toga veoma značajno da se preduzmu mere zaštite i unapređivanja položaja LGBT osoba u njihovoj lokalnoj zajednici.

Stojanović je podsetila da je preporuku o uključivanju LGBTI zajednice u lokalne akcione planove Zaštitnik građana izneo u redovnim godišnjim izveštajima za 2018. i 2019. godinu i da započete obuke predstavljaju prvi korak u realizaciji te preporuke, kako bi se i LGBTI osobama omogućilo da ostvare Ustavom i zakonima garantovana prava u svojoj lokalnoj zajednici.

Pet obuka o uključivanju LGBTI osoba u lokalne akcione planove zajednički realizuju Zaštitnik građana i Asocijacija Duga iz Šapca, u okviru projekta Saveta Evrope „Promocija različitosti i ravnopravnosti“, uz podršku Evropske Unije.

Prema planu, od 28. oktobra do 11. novembra 2020. godine biće održano pet jednodnevnih obuka za predstavnike ukupno 15 jedinica lokalne samouprave o merama za unapređivanje položaja LGBTI osoba u lokalnim sredinama.

Planirano je da obuke, uz poštovanje svih mera epidemiološke zaštite, završi oko 75 predstavnika lokalnih samouprava, koji su zaduženi za izradu lokalnih strateških dokumenata (LAP) iz oblasti unapređenja rodne ravnopravnosti, položaja mladih i razvoja socijalne zaštite.

Domaćini obuka su Ražanj, Valjevo, Pančevo, Novi Sad i Kragujevac, a na obukama će uzeti učešće i predstavnici organa jedinica lokalne samouprave iz Kruševca, Boljevca, Mionice, Užica, Zrenjanina,Požarevca, Sombora, Sente, Babušnice i Vlasotinca.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi