Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Filmovi

Ljubav u uniformi

xxzmagazin.com  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 11. MAR 2021

Teško je da se u kratkom filmu prikaže sva drama koja okružuje neku osetljivu temu, ali kratki film „Homophobia" u tome uspeva, pa je više nego vredan utrošenog vremena.
Reditelj Gregor Schmidinger je izabrao temu koja je i dalje prisutna širom sveta, pa se bavi homofobijom koja posebno dolazi do izražaja u tradicionalnim okruženjima i institucijama. Iako se opisuje kao „strah od homoseksualaca i njihovog načina života", jasno je da razloga za strah nema, najpre zbog toga što od te izmišljene strave pati većina po čijoj meri je svet i napravljen. Autohomofobija je nešto drugo, budući da se radi o osećanju koje pojedinac/pojedinka uzima iz okruženja, pa sebe počinje da mrzi jednako kao što to čine ljubitelji patrijarhata. Mnogi ne uspevaju da izdrže taj pritisak, tako da se njihove priče završavaju tragično.

Iako svet pokazuje određeni napredak kada su ljudska prava u pitanju, oni koji slepo mrze sve što je drugačije još uvek su glasniji od drugih. Njihovo ponašanje utiče na mnoge živote, pa generacije kvir građana i danas odrastaju sa osećanjem da je njihov identitet pogrešan. To bitno utiče na kvalitet života, a filmovi poput ovog služe da temu približe onima kojima nije jasno u čemu je problem.

Film možete pogledati ovde.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi