Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Libijski gejevi: “Bilo nam je bolje za vreme Gadafija!”

Q.Hr  ·  Libija  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 05. DEC 2012

Samo nekoliko dana nakon što je ekstremističko-islamistička vojna grupa Al-Nawasi napravila raciju na privatnoj zabavi u Tripoliju (na slici) te privela veći broj muškaraca radi sumnje da su gej, jedan od libijskih gejeva progovorio je o zabrinjavajućoj situaciji za gejeve u ovoj državi.

Ova grupa deluje pod palicom Ministarstva unutrašnjih poslova te, prema rečima svedoka, privode gejeve samo zato što su - gej!

Ahmad, jedan od svedoka nedavnog bizarnog događaja u kome su pripadnici Nawasija, tukli čoveka odevenog u periku i haljinu sve dok nije priznao da je gej te su ga po kratkom postupku priveli radi toga opisao je događaj: "Mislim da su bili na rutinskoj kontroli dok nisu čuli muziku. Sedeli su ispred prostora skoro pola sata dok nisu primetili muškarca u haljini s perikom te su mislili kako se radi o zabavi s ženama i muškarcima. Kada su ušli, svi su se uspaničarili kao i muškarac koji je skinuo periku s glave. Tukli su ga i ispitivali gde su devojke, sve dok nije priznao da je gej te su ga uhapsili."

Svedok ovog nemilog događaja dao je izjavu novinarima Timesa u kafiću u kome uglavnom zalaze turisti iz razloga što je tamo "manja mogućnost da bude priveden". Iz Nawasija su poručili kako privedeni muškarci nisu privedeni iz razloga što su gej nego zato jer je na zabavi bila velika količina alkohola kao i hašiša, a odlučili su prekinuti zabavu jer su se susedi žalili na buku: "Ti muškarci nisu bili strejt, no to nije razlog radi čega smo ih priveli. Glavna stvar je bila buka koja je ometala susede, kao i velike količine alkohola i hašiša na zabavi."

Privedeni muškarci su pušteni iz pritvora nakon nedelju dana s vidljivim povredama zadobijenim od udaraca te obrijanih glava, a Ahmad je napomenuo kako su takva hapšenja i premlaćivanja stvar svakodnevice libijskih gejeva, a i on sam ima veštačke zube nakon što su ga premlatili i priveli pripadnici Nawasija. Ono što je zabrinjavajuće jeste činjenica kako je sad situacija za gejeve u Libiji osetno gora nego što je bila za vreme vladavine Gadafija: "U to doba su se plašili privoditi gejeve jer ih je bilo strah da ćemo reći ko je sve gej među policajcima." A gejeva među policajcima ima, napomenuo je Ahmad te rekao kako ga jedan od pripadnika Nawasija još uvek kontaktira i ucenjuje da s njim ima polne odnose ili će "proći puno gore nego zadnji put".

Gejevi u Libiji planiraju beg iz ove sve homofobnije zemlje, Ahmad i njegov prijatelj Anas odlučili su krenuti do kraja godine u Egipat: "Ali mesto na kome ćemo zaista moći biti ono što jesmo je Holandija. Tamo želimo."

Očekivanja od demokratije u Libiji , naročito što se tiče LGBT osoba, sve su manja te je uopšte upitno može li demokratija opstati u zemlji vođenoj od strane vojske, zemlji u kojoj se bivanje gej kažnjava batinama, a čašica alkohola zatvorom. Napredak se očekivao nakon što je Gadafi svrgnut s vlasti, no očigledno, do pravog i vidljivog napretka još je puno ostalo.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi