Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

LGBTIQ Socijalni centar: Deca kamenovala naše prostorije

vijesti.me  ·  crna gora  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 20. JUN 2016

"Ukoliko se incidenti ove vrste i s ovom populacijom nastave, LGBT organizacije tužiće ne neposredne izvršioce već državu Crnu Goru".

U toku vikenda nekoliko dece je kamenovalo prostorije nevladine organizacije "LGBTIQ Socijalnog Centra" i tom prilikom je slomljen jedan od izloga socijalnog okupljališta LGBT zajednice, saopšteno je iz te NVO.

"O incidentu je informisana policija, ali nije podneta prijava iz razloga što su poznati izvršioci i to su maloletna lica - deca. Predstavnici LGBT zajednice informisali su policiju da žele da se obavi korektan preventivni i edukativni razgovor s njihovim roditeljima kako bi se istima pomoglo da prevaziđu nasilje i mržnju koju imaju i manifestuju, isključivo zbog neznanja, prema različitosti", navodi se u saopštenju.

Dodaju da u obrazovnom sistemu Crne Gore, i nastavnim planovima i programima, još uvek nisu integrisana ljudska prava i društveno prihvatanje LGBT osoba.

"Već godinama se ništa ne preduzima na tom planu a vladina LGBT politika u domenu obrazovanja je još uvek mrtvo slovo na papiru. Ukoliko se incidenti ove vrste i s ovom populacijom nastave, LGBT organizacije tužiće ne neposredne izvršioce već državu Crnu Goru kao odgovornu što decenijama i godinama toleriše ambijent nasilja i netolerancije i odbija da pristupi ozbiljnim i suštinskim obrazovnim reformama. Deca i roditelji nisu odgovorni zato što država sa njima nedovoljno kvalitetno komunicira po pitanju društvenog prihvatanja LGBT osoba i suzbijanja nasilja i mržnje prema njima", navode iz "LGBTIQ Socijalnog Centra".

Dodaju da je pozitivna činjenica u vezi ovog incidenta ta što su komšije koje žive u blizini LGBT caffea fotografijama dokumentovali prestup dece.

"Cenimo da je to ozbiljna pozitivna promena u pristupu stanovništva koji pokazuje odgovoran građanski odnos i društvenu odgovornost", zaključuje se.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi