Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

LGBTIQ aktivista iz Rusije napadnut u gradu Kostroma

q.hr  ·  rusija  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 02. SEP 2014

Aktivista za LGBTIQ prava iz Rusije napadnut je u Kostromi, javlja Gaystarnews.

Nikolaj Aleksejev, advokat koji stoji iza mnogih pravnih borbi protiv anti-gej zakona u Rusiji, bio je rano juče meta napada dvojice nepoznatih muškaraca koji su ga napali u Kostromi, gradu koji se nalazi severno od Moskve.

Oko 6:50 ujutro, dok je Aleksejev napuštao železničku stanicu, dvojica muškaraca u kapuljačama su dotrčali do njega. Nakon što su dobro osmotrili Aleksejeva i njegovog saputnika Kirila Nepomniastčija, oborili su ih na zemlju i počeli udarati. U jednom trenu polili su Aleksejeva nepoznatom, zelenom tečnosti koja mu je oštetila levo oko.

Policija istražuje slučaj, a kasnije popodne naređen je i medicinski pregled kako bi se utvrdila ozbiljnost povrede Aleksejevog oka. Aleksejev i Nepomniastčij su već primili medicinsku pomoć za svoje povrede u bolnici.

Par se nalazi u Kostromi kako bi učestvovao u sudskom sporu oko gradske zabrane LGBTIQ Pride-a.

Aleksejev je rekao u izjavi: "Mislili smo da niko, osim gradskih službenika, ne zna za naš dolazak u Kostromu. Uzevši u obzir svoj zadnji dolazak u Kostromi, računao sam na to da bi mogao biti napadnut."

U junu 2013. godine Aleksejev je napadnut ispred železničke stanice u Kostromi. Tada mu je prišao nepoznati muškarac i udario ga snažno u glavu. Trenutak je snimljen sigurnosnim kamerama i postao indikacija nivoa homofobije u Rusiji. Policija je istraživala slučaj, ali je on nakon nekog vremena odbačen zbog nedostatka dokaza.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi