Slavimo 18 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

LGBT udruženja tužila Papinog kardinala zbog govora mržnje

crol  ·  španija  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 26. JAN 2014

Španska LGBT organizacija Colegas podnela je prijavu protiv novoizabranog Papinog kardinala Fernanda Sebastiána zbog izjave da je "homoseksualnost bolest koju je moguće izlečiti".

"Reći da je homoseksualnost poremećaj nije uvreda: to je dobra stvar jer je u mnogim slučajevima homoseksualnost moguće izlečiti i uz pravi tretman postati normalna osoba", izjavio je tek izabrani kardinal u nedavnom razgovoru za španski radio Diario Sur.

Udruženje Colegas shvatilo je ovo kao ozbiljnu uvredu i govor mržnje te kao vodeća organizacija koja pravno zastupa LGBT osobe u Španiji, odlučila slučaj odvesti pred sud. Predsednik udruženja, Antonio Ferre, kaže da je kardinal prekršio član 510., Kaznenog zakona Kraljevine Španije.

Prema ovom član, svako ko počini delo diskriminacije, mržnje i nasilja prema nekoj osobi ili grupi na osnovu njegove seksualne orijentacije biće kažnjen novčanom ili kaznom zatvora u trajanju od jedne do tri godine, javlja portal The Local.

"Španija je moderna i sekularna država pa ovakve izjave koje dolaze iz Crkve moraju biti kažnjene jer su njeni članovi najmanje kvalifikovani govoriti o seksualnim poremećajima, ponajpre zbog velikog broja skrivenih slučajeva pedofilije", kazao je Ferre.

Sebastián, poreklom iz Pamplone s trenutnim boravištem u Malagi, u svoju je odbranu kazao da se njegove reči nisu protivile izjavi pape Franje "Ko sam ja da sudim gej osobama?". "Papa poštuje sve ljude koji drže do tradicionalnoe nauke Crkve", dao je nepovezanu izjavu novi kardinal.

"Jedno je imati saosećanje prema homoseksualnim osobama, a drugo moralno opravdavati praktikovanje homoseksualnosti", rekao je u svoju odbranu Sebastián.

 

Vaši Komentari
Treba Sebastiana pitati koliko je moralno praviti tvrdnje o necemu za sta nije zavrsio skole. To sto su doticni i njemu slicni izucili Bibliju ne cini ih strucnjacima za sve i ukoliko se odluce poturati pogresne informacije za istinite van zidova svojih crkava, drustvu je onda u najvecem interesu to sankcionisati. Izjave ovog tipa nisu samo govor mrznje uperene prema LGBT zajednici vec predstavljaju uvredu za rad i postignute rezultate naucnoj zajednici. Eto kod nas u Srbiji na primer nema ko da glasno kaze ovu jednostavnu cinjenicu i onda se zbunjeni cudimo zasto nas hetero sugradjani ugnjetavaju. Aplauz za Spaniju!
Dedinje, Srbija · 26.01.2014, 12:06
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi