Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

LGBT PAROVI MOGU BITI RODITELJI: Po odluci suda, istopolni partneri u Hrvatskoj moći će da usvajaju decu

www.novosti.rs/  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 30. MAY 2022

VISOKI upravni sud Hrvatske odbio je žalbu nadležnog Ministarstva i omogućio istopolnim parovima da mogu da pristupe proceni za usvajanje dece pri čemu, kako se navodi, ne mogu biti diskriminisani po osnovu svoje seksualne orijentacije.

Kako je saopšteno iz organizacije Dugine boje, Sud je odbio argumentaciju Ministarstva kojom istospolni parovi ne bi smeli da pristupe proceni za usvajanje dece zbog cilja "zaštite interesa deteta".

Sud je ovu odluku doneo u predmetu partnera Mladena Kožića i Ive Šegote, kojima je sada omogućen pristup postupku za usvajanje deteta, saopšteno je na konferenciji za novinare u Zagrebu, preneli su hrvatski mediji.

Kožić i Šegota su se, naime, prijavili u centar za socijalnu zaštitu pre šest godina u želji da postanu usvojitelji, ali su u dva navrata odbijeni zato što su u životnom partnerstvu. Nakon duge pravne bitke 2020. uspešno su postali udomitelji dvoje dece.

Prvostepeni upravni sud prošle je godine doneo presudu da mogu postati i usvojitelji, a nakon žalbe Ministarstva, konačno je presuda Visokog upravnog suda uklonila sve dileme.

Šegota i Kožić su novinarima, između ostalog, rekli da je šest godina izgubljeno i da to, kažu, ide na dušu politici.

- Šest izgubljenih godina te dece ide na dušu politici koja je u ime odbrane tzv. tradicionalnih vrednosti bila spremna da gazi pravo na porodicu deci koju je društvo zaboravilo, rekli su Šegota i Kožić.

Iz organizacije Duginih boja su saopštili da ova presuda ima dalekosežne posledice za prava LGBTIQ osoba i istopolnih parova u Hrvatskoj.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi