Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

LGBT i usvajanje dece: Mađarska zabranila istopolnim parovima da usvajaju decu

www.danas.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 19. DEC 2020

Mađarski parlament usvojio je zakon koji zabranjuje usvajanje dece istopolnim parovima.

Zakon koji je predložila desničarska vlada premijera Viktora Orbana nalaže da decu mogu da usvajaju samo bračni parovi, uz neke izuzetke za samohrane rođake deteta.

Istopolni brakovi su u Mađarskoj nezakoniti, ali je usvajanje bilo moguće ako se jedan od partnera prijavi sam. Jedna grupa za zaštitu ljudskih prava nove zakone je opisala kao „mračni dan za ljudska prava“.

Šta piše u novom zakonu?

Od dolaska na vlast 2010. godine, Viktor Orban je napravio velike promene u mađarskom ustavu. Amandman koji je takođe odobren u utorak definiše porodicu kao „zasnovanu na braku i odnosu roditelja i deteta. Majka je žena, a otac muškarac“. Istopolni parovi sada neće moći da usvoje dete, čak i ako se jedan od njih prijavi kao samac.
„Glavno pravilo je da samo bračni parovi mogu da usvoje dete, odnosno muškarac i žena koji su u braku“, rekla je ministarka pravde Judit Varga.


Samci će sada morati da dobiju posebno odobrenje vlade da bi usvojili dete.
Roditelji moraju odgajati decu u konzervativnom duhu, piše sada u ustavu.
„Mađarska brani pravo dece da se identifikuju sa rodom dobijenim na rođenju i osigurava njihovo vaspitanje zasnovano na ustavnom identitetu naše države i vrednostima naše hrišćanske kulture“, navodi se u njemu.

Iz vlade kažu da su promene potrebne jer su „novi ideološki procesi na Zapadu“ učinili da je neophodno „zaštiti decu od mogućeg ideološkog ili biološkog uticaja“.
U maju ove godine, mađarski parlament je odobrio zakon koji zabranjuje transrodnim ljudima da u ličnim dokumentima promene rod koji im je pripisan na rođenju.

Kakve su reakcije?

Grupe za zaštitu ljudskih prava oštro su kritikovale novi zakon.
„Ovo je mračan dan za mađarsku LGBTKju zajednicu i mračan dan za ljudska prava“, rekao je Dejvid Vig, direktor organizacije Amnesti u Mađarskoj.
Masen Dejvis, izvršni direktor organizacije Transdžender Jurop, rekao je: „Duboko smo zabrinuti za zdravlje i sigurnost trans dece i odraslih u Mađarskoj u ovako neprijateljskoj klimi.“

Prošle nedelje lideri EU postigli su kompromis sa Mađarskom i Poljskom kako bi izbegli da dve države stave veto na dugoročni budžet EU nad onim što te dve države vide kao pokušaj da im se nametnu liberalne vrednosti.

Vaši Komentari
to meni lici na fasizam, ni nasi politicari u opoziciji trenutnoj, nisu bolji... mislim , nazalost. Ali ne sekiram se ja za Madjare, oni ce svoje demokratske vrednosti uspostaviti ponovo i cuvati... :)
BG1 · 19.12.2020, 13:54
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi