Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Kostarika slučajno ozakonila gej brakove

index.hr  ·  Kostarika  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 05. JUL 2013
Poslanici u Kostariki gori od naših: Čeka se odluka predsednice o gej brajkovima *** foto: AP

Kostarika se, barem nakratko, pridružila državama koje su ozakonile gej brakove. Naime, tamošnji zakonodavci prihvatili su predlog zakona i tek kasnije shvatili da se tekst u jednom delu odnosi i na istopolne brakove, koje su na ovaj način slučajno ozakonili.

Naravno, konzervativci su odmah reagovali i zatražili od predsednice Laure Činčile da uloži veto.

Hose Maria Viljalta, jedan od autora predloga, u zakon koji se ticao sklapanja građanskih brakova ubacio je i deo o "zabrani diskriminacije". Viljalta tvrdi da su za vreme prve rasprave jasno dali do znanja da će se zakon odnositi i na gej parove, a da niko od prisutnih nije uložio žalbu.

U slučaju da predsednica ne uloži veto, zakon bi mogao da prođe, a čak i ako se to ne dogodi, liberali će imati povod za pokretanje rasprave o pravima gej parova u državi u kojoj se većina stanovnika protivi takvim brakovima.

"Ovo je veliki korak za gej prava u našoj zemlji", rekao je u intervjuu borac za prava LGBT populacije Marko Kastiljo.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi