Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
kolumna

 

 

 

 

 

       

TOM OF FINLAND
GENETSKA UTOPIA

by Geraldine Milan

Nedavno procitah da je Tom of Finland prvi srusio tabue o homoseksualcima kao slabicima, placljivcima i krzljavcima. Suvise je iskljucivo da se tvrdi da su oni sebe tako tumacili pre njega, kao i da se tvrdi da se ta slika pod njegovim uticajem ili bolje da kazem lavinom uticaja koju je on pokrenuo promenila u korist samouverenih i snazno maskulinizovanih gay muskaraca. Slika se globalno postepeno menja: javnost napusta prototipsku sliku homoseksualca kao feminiziranog, napuderisanog cak i danju, koji nosi svilene kosulje i maramu oko vrata, lancice i prstenje. To ipak ne znaci da se ova slika odbacuje, vec da se uz nju dodaju i neki novi prototipovi sa kojima se upoznaje sira javnost. I u nasim redovima takva queen slika nije odbacena - mozda modni diktat vremena unosi povrsinske promene, ali sustinski, tetka je uvek tetka. No vratimo se Tomovim junacima…

Preteranost? Koje vrste? Motorista, gradjevinski radnik, policajac, mornar, vojnik, kauboj, drvoseca - birajte jednu od uniformi za svog gay superheroja, ili vise njih. No, kojeg ili koliko od da odaberete, dobicete genetski istovetan rezultat. Bez uniforme, sve je to jedan model sa manjim varijacijama: boja kose i stilska modifikacija fizionomije lica prilagodjena boji koze. Samouveren, topao pogled, kratka i ostra kosa, bokserski nosic, pune socne usne, jaka i uglasta brada, eroticna putenost koze, misicavo telo, nabrekle bradavice, okrugla i kompaktna guza, i napokon, falus herojskih razmera, koji niti stoji, niti visi, a nije ni mlohav ni mlitav, vec jednostavno MLO-TAV (da citiram Deivana), ispod kojeg su nasadjeni testisi velicine teniske lopte. Idealizovano telo nedostizno u stvarnom svetu? Hm… Ali njegovi likovi nisu ni prikazani u okruzenju stvarnog sveta. Materijalnost njihovog tela potpuno je nestvarna kao i atmosfera Tomovih crteza. Okruzenje podseca na stvaran svet ali ono to nije. Tomovi junaci, poput Kakea, susrecu se u svim najmastovitijim pozama, u atmosferi cesto grupne, seksualne samodovoljnosti. Postoje samo oni i njihova seksualna igra, a sav ostali svet kao da ne postoji, njegova je paralelnost ne spojiva sa njihovim okruzenjem delanja. U takvom ambijentu iskljucivosti oni mogu da budu medjusobno samouvereni, ponosni, hrabri i snazni momci koji srecu nalaze u seksualnim igrama. Ko ne bi voleo da se nadje u takvoj genetskoj utopiji? Da citiram jednu moju poznanicu, inace straight, koja je, videvsi Tomove junake, uzviknula:

Jeste da se na prvi pogled vidi da je peder, ali sise su mi se ugljenisale-al'bi mu se bacila pod jaja!

Da, ovi junaci su nedvosmisleno gay, pa cak i kada je na crtezu prikazana samo glava jednog lika. Ne samo zracenje njegovog pogleda, vec i pramen njegove kose, erotizmom natopljena besprekorna put, usne u osmehu koji vabi na poljubac - sve su to elementi portretske celine nabijene homoerotizmom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tome, You're just to good to be true!

 

 

 

Na ovim portretima, Tom of Finland je uspeo da sa izuzetnom suptilnoscu prikaze homoseksualnog Übermensch-a (Nadcovek) bez spoljasnjih, materijalnih naznaka ili ponasanja homoseksualca. Njegova estetika uticala je na mnoge: Fassbindera u stvaranju filmskog remekdela Querrelle, na stvaranje vizuelnog identiteta od pop parafraze Americkog homoseksualnog muskarca - The Village People, pa do Freddy Mercurya i George Michaela. Od Tomovih likova preuzeti su samo vizuelni identiteti, delovi fizickog izgleda, i to vise modni. Tomovi likovi su samouvereni i cvrsti momci samo u svom svetu. Ni na jednom crtezu nisam video kako se oni ponasaju u straight okruzenju, suoceni sa svakodnevnim zivotnim problemima. Mozda su uplaseni od razotkrivanja svoje seksualne opredeljenosti i eventualnih posledica koje bi ono moglo da donese. Verujem da medju vama ima mnogo onih koji su videli i jedva cekali da se upoznaju sa momcima cvrstog i tvrdog izgleda, a onda, vrlo brzo shvatili da se slika ne slaze sa tonom. U realnom svetu, upoznali ste mnogo tetaka (mislim na one mrsave, preefektirane i naperlitane), samouverenih, ponosnih i hrabrih koje su to zahvaljujuci snazi u glavi, a ne u telu ili medju nogama. O, evo jos jedne zablude - jako telo sa jakim medjunozjem - na zalost, to videh samo u crtezima Tom of Finlanda.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi