Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

Koja država bivše Jugoslavije je postala pravi raj za istopolne parove: Svi znaju da to nije Srbija

www.danas.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 08. OCT 2022

Kada je reč o položaju gej i lezbejskih zajednica u bivšim jugoslovenskim republikama, jedna država i to od nedavno ubedljivo prednjači u pravima za istopolne parove.

U pitanju je Slovenija.

Hrvatska i Crna Gora dozvoljavaju istopolne zajednice ali bez usvajanja dece, dok su BiH, Srbija i Severna Makedonija izgleda još daleko od usvajanja zakona o istopolnim zajednicama. Inače, takva je situacija i sa Kosovom.

SLOVENIJA - Slovenački arlament usvojio je pre nekoliko dana amandman kojim se dozvoljavaju istopolni brakovi i usvajanje dece. Slovenija će postati prva država istočne Evrope koja je usvojila takav zakon dok većina država tog regiona ne dozvoljava ni istopolne građanske zajednice i brakove.

HRVATSKA - Hrvatska je priznala istopolne zajednice još 2003. godine Zakonom o neregistriranim istospolnim zajednicama koji je 2014. zamenjen Zakonom o životnom partnerstvu. Ovaj Zakon ne predviđa da istopolni parovi usvajaju decu. Inače, odlukom Ustavnog suda omogućeno im je da budu udomitelji.

SRBIJA - U Srbiji još uvek nije usvojen zakon o istopolnim zajednicama, iako je nacrt tog dokumenta navodno odavno završen. LGBT aktivisti i aktivistkinje smatraju da bi zakon mogao biti usvojen kada bude formirana nova vlada, ali prognoze nisu optimistične s obzirom na to da su desničarske stranke i pokreti, poput Dveri i Zavetnika, sada u Skupštini Srbije. Iako bude nekad usvojen, ne sadrži odredbu o usvajanju dece.

BOSNA I HERCEGOVINA - Iako je Vlada Federacije BiH još u oktobru 2018. godine prihvatila zahtev za legalizaciju istopolnih brakova, U BiH zakonski nisu još nisu prepoznate istopolne zajednice. Naime, od te 2018. radna grupa se sastala dva puta, ako je tvrditi po medijskim izveštajima. Inače, Vlada Republike Srpske o ovim zakonskim izmenama, nije ni raspravljala.

SEVERNA MAKEDONIJA - Zakonski okvir u Makedoniji ne priznaje istopolne zajednice. Čak je parlament ove zemlje još 2014. godino usvojio amandamn po kojem je brak zajednica muškarca i žene i time de fakto zabranio istopolni brak. Zanimljivo je da anti-diskriminacioni zakon u Severnoj Makedoniji postoji tek od 2019. godine.

CRNA GORA - U Crnoj Gori je usvojen Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, koji predviđa da LGBT osobe mogu da sklapaju istopolnu zajednicu bez mogućnosti usvajanja dece. Zakonom o istopolnim zajednicama posebno je normirano izdržavanje između partnera, starateljstvo, a detaljno su regulisani i imovinski odnosi. Vlada Crne Gore morala je da uskladi 26 zakona sa ovim.

 

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi