Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Istorija

Ko su ti bivši – bivši gejevi?

q.hr  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 23. JUN 2013

Dok se u Brazilu dešavaju promene koje na neki način nisu u skladu s tim kako jedna od najotvorenijih zemalja po pitanju LGBT prava diše te se pregovara da se ukine zabrana "lečenja homoseksualnosti", došlo je vreme da podsetimo na sve bivše gejeve koji su tvrdili kako su se izlečili kao i verske organizacije koje su priznale da su u krivu, a tu je i nekoliko kandidata koji bi mogli uskoro izaći iz ormara jer je jednostavno preočito kako je njihova borba - nelogična.

Poslednji događaj koji je vojsku bivših gejeva još jednom osramotio jeste kiks jednog od najvećih - Exodus International ovih dana je uputio izvinjenje svima zbog svoje anti-gej zagovaračke politike pozivajući se na činjenicu da, iako su vernici, ne smeju promovisati mržnju ni prema kome. Teoretski, predsednik Alan Chambers je u stvarnosti poručio da bog, u stvarnosti, voli gejeve. No, to je samo višnja na vrhu torte - nisu jedini koji su se povukli iz radikalne borbe protiv LGBT osoba jer su eto zaključili kako su u krivu.

Jedan od poznatijih i glasnijih koji je pao sa treskom jeste i John Paulk koji je žario i palio po naslovnicama novinama jer se "prodao" pod geja koji je izlečen, a bio je jedan od istaknutih lica već spomenute organizacije Exodus koji je dodatno napunio svoj džep nakon što je izdao knjigu sa svojom ženom (bivšom lezbejkom) o njihovim iskustvima. No, sve mu je propalo nakon što je uočen u jednom od poznatijih gej barova u Vašingtonu nakon čega je po najkraćem mogućem postupku izbačen iz Exodusa. Njega je to toliko povredilo da je osudio apsolutno sve što rade i konačno je priznao da je, uprkos svemu, ipak ostao gej.

Dakako tu je i Ted Hagard, pastor koji je itekako promovisao sve tradicionalne vrednosti, no ipak se malo okliznuo kada se otkrilo da je tri godine imao ljubavnika kome ne samo da je plaćao seksualne usluge nego je i finansirao njegovu zavisnost o drogama. Možete samo zamisliti kako su reagovali njegovi nadležni - samo nekoliko dana nakon što je otkriven skandal Hagard je izbačen iz svoje župe. No imao je poprilično sreće - žena je pregrmila njegovu prevaru, našao je novu župu, no ipak je izjavio kako bi sebe smatrao biseksualnim muškarcem da ima 21 godinu. No eto, nema. Osetno je stariji od toga i to samo znači da izbegava priznati svoju seksualnost na prilično nespretan način.

Postoji dakako i Markus Bečman koji sa svojom ženom ima niz centara koji nudi gejevima mogućnost "izlečenja" uz pomoć molitve. On zasad nije imao niti jedan kiks osim svoje pojave, koja prema mnogima označava da se radi o poprilično klozetiranom geju. Nekako se ne može shvatiti previše ozbiljno kada objašnjava da su gejevi "najobičniji barbari" koje je potrebno spasiti.

Jedan od burnijih izlazaka iz Exodusa je dakako i onaj od strane samih osnivača ove organizacije, Makla Baseea i Gari Kupera koji su sad već davne 1976. godine odlučili kako Exodus ipak nije njihov "đir". U smislu njihov "đir" dakako moramo se osvrnuti na činjenicu kako su ova dvojica napustili organizaciju, ali i svoje žene kako bi u neformalnoj ceremoniji izmenili zavete vernosti. Bili su zajedno sve do 1991. godine kada ja Kuper umro od posledica virusa HIV-a.

Još jedan od bivših bivših gejeva je i Džon Smid koji je vodio organizaciju Love in Action. On je naime ostavio svoju ženu još davne 1980. godine jer je odjednom shvatio da je gej, no ubrzo se pokajao i postao jedan od glavnih zagovornika "konverzijske" terapije. Sve do 2011. godine kada je priznao da nikada nije uspeo upoznati muškarca koji je od geja postao heteroseksualan. Tačnije, priznao je da je celo vreme gej i da je svima samo "mazao oči".

Ne možemo ne zaboraviti jednog od najuticajnijih psihijatara Roberta Spitzera koji je, nakon što je očigledno doživeo katarzu, predložio da se "homoseksualnost skine s liste psihijatrijskih poremećaja" sad već davne 1973. godine. No, nakon što su mnogi slavili što je otvorio put LGBT osobama prema relativno normalnijem životu, Spitzer je opet "zeznuo" LGBT osobe - 2001. je dao podršku terapiji za "lečenje gejeva". Zahvaljujući ponovnoj katarzi, nedavno se izvinio svim LGBT osobama koje su morali prolaziti kroz muku konverzijske terapije. Naime, postalo mu je jasno da to nema smisla.

Ovo su samo neki od dušebrižnika koji su svoju unutrašnju borbu nametnuli kao biznis - a zasigurno je kako će vreme pokazati da ih ima još više.

 

Vaši Komentari
Marcus Bachmann se cita Markus Bakman.
Da ne bude kao na PINK-u `U Beograd su stigli Dipech Moud.`
Beograd · 23.06.2013, 3:28
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi