Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Kijevski prajd bez incidenata!

srbijadanas  ·  ukrajina  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 13. JUN 2016

Uprkos pretnjama radikalnih desničara da će se u glavnom gradu Ukrajine desiti "krvava nedelja", kijevski gej prajd prošao je ove godine bez većih incidenata.

Uprkos velikim merama obezbeđenja i straha da bi se mogao desiti napad radikalnih grupa kao što je Desni sektor, gej parada u Kijevu tokom jučerašnjeg dana ipak je prošla mirno i bez većih incidenata, prenose mediji. U povorci su se nalazile i brojne Zapadne diplomate koje su na kraju skupa pozdravili organizaciju povorke.

Povorku su obezbeđivale velike snage bezbednosti. Ukrajinske vlasti povećale su, barem formalno, podršku za pripadnike LGBT zajednice nakon što je na vlast pučem došla pro-Zapadna Vlada. No, bez obzira na službene stavove vladajućih, mnogi ističu kako je homofobija i dalje vrlo rasprostranjena u ukrajinskom društvu.

Podsetimo, prošle godine za vreme održavanja gej parade u Kijevu izbili su žestoki sukobi, a desničarski radikali najavili su ove godine "krvavu nedelju" u Kijevu. Ali je bezbednost učesnika ove godine bila znatno veća nego prošle.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi