Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Kampanja o pravima trans osoba

ilga-europe.org  ·  Odabrao: Gayten  ·  Dodato: 10. MAR 2010

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da ILGA-Europe objavljuje dva nova postera o pravima trans osoba. ILGA-EuropePosteri će biti štampani, a ovde je pregled.

Tekst postera 1:

Diskriminacija protiv transseksualnih osoba na radnom mestu je zakonom zabranjena

Evropska unija štiti transseksualne osobe od diskriminacije na radnom mestu. Transseksualna žena je otpuštena 1992. nakon što je imala operaciju promene pola. Tužila je poslodavca. Evropski sud pravde presudio je 1996. da je to bio slučaj diskriminacije, jer je otpuštena zbog svog rodnog identiteta.

Pozivajući se na taj slučaj, Evropska unija je uključila promenu pola u Uputstvo za menjanje odnosa prema rodnosti iz 2006. (2006 Gender Recast Directive) obezbeđujući time transseksualnim osobama zaštitu od diskriminacije na radnom mestu.

Evropski zakon je jasan.

Šta je sa zakonom u vašoj zemlji?

 

Tekst postera 2:

Transrodne osobe nisu mentalno bolesne

Trenutno se transrodni identiteti smatraju mentalnom bolešću. Lekari i psihijatri donose najveći broj odluka o identitetima transrodnih osoba. Veliki broj transrodnih osoba biva podvrgnut invanzivnim i degradirajućim fizičkim i psihičkim pregledima, lečenjima i postupcima.

Rezultat je da su transrodne osobe lišene kontrole nad sopstvenim telom, identitetom i životom.

ILGA-Europe insistira na poštovanju i dostojanstvu transrodnih osoba. Mi zahtevamo kraj patologizacije bez uskraćivanja potrebne zdravstvene nege.

Zaustavimo patologizaciju transrodnih osoba!

ILGA-Europe podržava kampanju koju je pokrenula Internacionalna mreža depatologizacije transrodnosti (International Trans Depathologization Network): http://www.stp2012.wordpress.com

Svi oni koji bi želeli da prime kopije ovih postera dobrodošli su da pošalju svoju poštansku adresu i broj željenih kopija. Kontakt osoba je Nanna Moe, a adresa: nanna@ilga-europe.org

Molimo vas da imate na umu da je broj kopija ograničen. Slanje kopija će početi sredinom marta.

Nakon postera, uskoro ćemo izdati i Transrodne osobe i uputstvo za menjanje odnosa prema rodnosti - Vodiči za implementaciju (Transgender People and the Gender Recast Directive - Implementation Guidelines). Namera ovih vodiča je da obezbede detaljne informacije o ispravnoj implementaciji pravnog regulisanja rodne ravnopravnosti EU, što će uticati na prava transrodnih osoba na radnom mestu. Ukoliko želite da dobijete primerak ovog dokumenta, kontakt osoba je Nanna na istoj imejl adresi.

Najsrdačnije,

Silvan Agius

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi