Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Kako pravilno i bez diskriminacije izveštavati o LGBT temama?

crol  ·  francuska  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 24. JUN 2014

Nekoliko dana pred Povorku ponosa u Parizu, zakazanu za 28. jun, francusko udruženje AJL koje čine LGBT novinari, izdalo je niz uputstava medijima kako pravilno i bez diskriminacije izveštavati o događajima vezanim uz LGBT zajednicu.

U uputstvima "Informisati bez diskriminacije" daju se, između ostalog, preporuke za prigodni odabir vokabulara, za izbegavanje stereotipnih prikaza lezbejki i gejeva te kako govoriti o HIV-u. Navodi se i da valja izbegavati neke gotove izraze koje nemaju uporišta u realnosti kao što su "gej lobi" ili "rodna ideologija" te da ne valja brkati transseksualne i transrodne osobe.

Jedan od novinara iz udruženja, Mathieu Magnaudeix, tvrdi da ne žele postati "ružičasta brigada u medijima" koja će propisivati o čemu i kako izveštavati te podseća da je dobar deo "nespretnih" izraza koji se mogu naći u medijima nije zapravo "namerno" odabran.

Tako se podseća da je umesto izraza "Gay Pride" uputnije govoriti o povorci ponosa zato što se u prvom izrazu isključuje dobar deo učesnika. Nadalje, mole se mediji da ne koriste izraz "priznati svoju homoseksualnost" jer se time upućuje na priznavanje nekakve greške.

Nadalje, tu je uvek značajan izbor fotografija uz određenu temu. Zna se da povorke ponosa pružaju mnoštvo pitoresknih motiva s ekstravagantnim kostimima nekih od učesnika, no te šarene fotografije nisu najbolji izbor za, primera radi, aktuelnu temu medicinski potpomognute oplodnje za lezbejske parove.

Udruženje je formirano prošle godine, usred bučne rasprave u Francuskoj o bračnoj jednakosti, i cilj je podsetiti mainstream medije da im publika nije sastavljena isključivo od heteroseksualaca.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi