Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Srbija

Kako izgleda promena dokumenata za trans osobe u Srbiji

www.xxzmagazin.com/  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 22. JUN 2023

Nakon što dve ili više godina provedu u razgovorima s psihijatrom, te na pregledima kod endokrinologa, transrodne osobe dobijaju mogućnost da promene ime, oznaku pola i matični broj, pa ih tako prilagode svom rodnom identitetu. Drugim rečima - sve trans osobe su primorane na lekarske preglede i hormonsku terapiju, a promena dokumenata dolazi tek nakon toga. Proces je dug i iscrpljujuć, jer može dugo da potraje.

Prvi korak u procesu promene dokumenata je prikupljanje neophodne lekarske dokumentacije, što uključuje potvrde od psihijatra i endokrinologa (dokaz da je osoba bila podvrgnuta hormonskoj terapiji bar godinu dana). Dokumenta se potom šalju u opštinu u kojoj je osoba rođena, a tamo se odobrava promena oznake pola. S tim dokazom se onda ide u PU/MUP u mestu prebivališta, gde se menja matični broj. Potvrda o novoj oznaci pola i matičnom broju se nakon toga nosi u opštinu u mestu prebivališta, gde se podnosi zahtev za promenu imena. Sve tri potvrde su neophodne da bi se podneo zahtev za promenu lične karte i pasoša, vozačke dozvole i drugih dokumenta, poput školske diplome i zdravstvene knjižice.

Ukoliko se dogodi da zaposleni u nekoj instituciji odbije da izda dokumenta koja su u skladu s izmenjenim podacima, radi se o ozbiljnoj diskriminaciji na koju bi trebalo prikladno reagovati. Oštećeni mogu da se pozovu na Zakon o zabrani diskriminacije koji institucije obavezuje da izdaju dokumenta koja su u skladu s promenjenim ličnim podacima.

Svaki slučaj diskriminacije može da se prijavi, na primer udruženju Da se zna čiji pravni tim može da pomogne u rešavanju problema.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi