Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Italija: Nasilje nad ženama i LGBT + osobama proglašava se zločinom iz mržnje

www.b92.net  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 04. NOV 2020

Rim -- Donji dom parlamenta Italije usvojio je antidiskriminacioni zakon kojim se nasilje nad ženama i LGBT + osobama proglašava zločinom iz mržnje. Oni koji budu osuđeni za takve napade rizikuju duže zatvorske kazne.

Predlog zakona odobren je sa 265 glasova "za" i 193 "protiv" u donjem domu parlamenta koji ima 630 poslanika i sada treba da dobije zeleno svetlo gornjeg doma parlamenta - Senata, gde ima podršku vladajuće koalicije, preneo je Rojters.

Predlogom zakona se modifikuje postojeći zakon kojim se krivična dela zasnovana na diskriminaciji po rasnoj ili verskoj pripadnosti kažnavaju sa do četiri godine zatvora.
"To je veliki korak napred protiv diskriminacije, mržnje i nasilja", napisao je na Tviteru Alesandro Kan, poslanik koji otvoreno ispoljava svoje gej sklonosti i koji je promovisao zakon.

Za izmenu zakona zalagala se Demokratska partija, dok su protiv njega bile opozicione desničarske stranke i italijanska katolička crkva, koja je navela da je dosadašnja zaštita dovoljno snažna.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi