Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Srbija

Istraživanje: U Srbiji više od polovine građana za to da gej parovi imaju veća prava

https://www.021.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 04. APR 2021
Darko Vojinovic/AP

Podrška istopolnim zajednicama u Srbiji je 26 odsto, ali kada se prava koja treba da budu regulisana zakonom o istopolnim partnerstvima raščlane, podrška se kreće između 59 i 73 odsto, pokazuje istraživanje Civil rajt difendersa, koje je objavio Beograd prajd.

Istraživanje je obavljeno od 27. novembra do 21. decembra 2020. godine, a učestvovalo je 1.005 ispitanika iz Srbije i 6.284 sa Zapadnog Balkana.

Istraživanje pokazuje da 80 odsto građana smatra da bi LGBTI osobe trebalo da imaju bar neka prava za koja se predviđa da će biti regulisana zakonom o istopolnim partnerstvima.

Pravo da se partneri posećuju u bolnici ili zatvoru podržava 73 odsto građana, zdravstveno osiguravanje na osnovu partnerovog osiguranja podržava 60 odsto, nasleđivanje imovine partnera 59 odsto, nasleđivanje penzije 58 odsto, da partneri budu tretirani kao porodica u slučaju smrti ili bolesti podržava 59 odsto, dok usvajanje dece podržava 23 odsto.

U gotovo svim pravima koja predviđa taj zakon, među onima koji više podržavaju su mladi od 18 do 29 godina i fakultetski obrazovani ispitanici iz Beograda i Vojvodine.

Ističe se da se stav prema skoro svim pitanjima u vezi sa LGBTI zajednicom u Srbiji znatno poboljšao u prethodnih pet godina, a istraživanje pokazuje da je homofobija ipak i dalje prisutna u mnogim sferama drtuštva, jer 57 odsto ispitanika veruje da je homoseksualnost bolest.

Više od dve trećine ispitanika smatra da treba dozvoliti održavanje mirnih povorki ponosa u Beogradu.

Kada se pogledaju podaci za Zapadni Balkan, najviše podrške ostvarivanju makar nekih prava koja se regulišu zakonom o istopolnim partnerstvima je u Crnoj Gori 84 odsto, zatim u Srbiji 80 odsto, u Severnoj Makedoniji 79 odsto, u Bosni i Hercegovini 74 odsto, na Kosovu 69 odsto, a najmanje u Albaniji - 60 odsto.

 

Vaši Komentari
fenomenalan napredak....decenije neprestanog rada NGO-ova, medija i svih nas...bravo!
Stokholm · 08.04.2021, 23:23
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi