Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Srbija

Istraživanje: Osam od deset ispitanika u Vojvodini svedoci govora mržnje

https://www.danas.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 20. MAY 2020

Govor mržnje je pre svega bio usmeren protiv pripadnika LGBT populacije, političkih neistomišljenika, migranata, pripadnika manjinskih i verskih zajednica.

Autorka istraživanja psihološkinja Slavica Ranisavljev Kovačev ocenila je da je govor mržnje na internetu samo deo šireg društvenog ponašanja i klime.

„Rezultati pokazuju veličinu problema sa kojima se mladi suočavaju i prisutnost govora mržnje u onlajn prostoru“, ocenila je ona.

Iako je govor mržnje štetan po pojedinca, „ispitanici su ga retko prijavljivali nadležnim organima, nisu želeli da javno iznose svoj stav da ne bi ulazili u konflikte, ne misle da vredi reagovati na to i preporučuju ignorisanje takvog ponašanja“, navela je Slavica Ranisavljev Kovačev.

Ocenila je da problem predstavlja izostanak ozbiljne reakcije na govor mržnje u onlajn prostoru.

Cilj projekta „Odgovorni onlajn – za internet bez mržnje“ kojeg je podržala Ambasada Holandije, jeste unapređenje internetskih sloboda i ljudskih prava, posebno među mlađima od 35 godina.

Specifični ciljevi projekta su širenje svesti o značaju poštovanja i unapređenja ljudskih prava na društvenim mrežama, te unapređenje kapaciteta nezavisnih medija za izveštavanje o fenomenu govora mržnje na internetu, navela je Fondacija 021.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi