Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Vesti

Istorija LGBT i u udžbenicima

b9.net  ·  Kalifornija  ·  Odabrao: Nikola  ·  Dodato: 25. JUL 2011

Kalifornija je postala prva američka država u kojoj je istorija homoseksualaca, lezbejki, biseksualaca i osoba promenjenog pola i zvanično ušla u školske udžbenike i postala deo obaveznog nastavnog programa, prenosi Rojters.

"Istorija treba da bude poštena", kazao je novi guverner Kalifornije Džeri Braun koji je svojim potpisom ovu odluku učinio pravnosnažnom. Zakon, koji je početkom meseca usvojen u kalifornijskoj skupštini sa 49 glasova za i 25 protiv, zahteva, takođe, da đaci posebno uče i o doprinosu domorodaca pacifičkih ostrva i osoba sa invaliditetom.

U kalifornijskim školama već postoji obavezna nastava o istorijskim dostignućima Indijanaca, Afroamerikanaca kao i Amerikanaca poreklom iz Meksika, Azije i Evrope. Kalifornijski đaci će o dostignućima LGBT populacije ipak početi da uče tek za koju godinu.

Naime, usled kresanja budžeta, ministarstvo obrazovanja bi nove udžbenike moglo da odobri najranije 2015.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi