Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Irski parlament izglasao pravo na usvajanje za istopolne parove

crol  ·  irska  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 03. APR 2015

Nakon gotovo nedelju dana rasprave i više od 120 amandmana, Gornji dom irskog parlamenta izglasao je novi Zakon o deci i porodičnim odnosima kojim se pravo na usvajanje djece proširuje na istopolne i nevenčane parove.

Nakon izglasavanja velikom većinom (20-2), u parlamentu su se začule ovacije, a sledeći je na potezu irski predsednik Majkl D Higins koji treba potpisati zakon. Protiv zakona su glasali nezavisni poslanik Rónán Mulen i bivši član Republikanske stranke Džim Volš koji je tu stranku napustio upravo zbog podrške spomenutom zakonu.

Osim usvajanja, u zakonu su promenjeni neki aspekti roditeljske zaštite te je donesena odredba o izradi registra darivatelja za potpomognutu oplodnju, javlja portal Pink News.

Podsetimo, Irski građani i građanke će 22. maja izaći na referendum na kome će se izjasniti jesu li za ili protiv bračne jednakosti u toj zemlji, a uprkos snažnom protivljenju Katoličke crkve i konzervativnih struja, ankete zasad pokazuju kako oko 70% Iraca podržava bračnu jednakost.

Nedavno se o tome oglasio i sam premijer Enda Keni koji je svoje sunarodnike pozvao da glasaju "za".

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi