Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

I Ilinois rekao "da" gej brakovima

tanjug  ·  sad  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 06. NOV 2013

Ilinois će postati 15. američka savezna država koja je legalizovala gej brakove, pošto je usvojen predlog zakona koji sledeće godine stupa na snagu

Guverner Iliniosa Pet Kvin izjavio je, posle usvajanja nacrta zakona tesnom većinom u Predstavničkom domu parlamenta Ilinoisa, da namerava da potpiše nacrt zakona koji će početi da važi 1. juna 2014. godine.

Predsednik Barak Obama, koji je svojevremeno bio senator Iliniosa, podržao je ishod glasanja. "Mišel i ja smo radosni što će svi parovi u Ilinoisu koji se vole biti tretirani jednako i pravedno pred zakonom", naveo je Obama u saopštenju.

"Kao što sam i rekao u inauguracionom govoru u januaru, naše putovanje, kao nacije, neće biti okončano sve dok naša gej braća i sestre ne budu tretirani kao bilo ko drugi pred zakonom", naveo je Obama, prenose agencije.

Zakonska rešenja o braku spadaju u nadležnost saveznih država, od kojih su u 29 na snazi ustavni amandmani u kojima se dozvoljava brak isključivo između jednog muškarca i jedne žene.

Do sada je 14 američkih saveznih država i Vašington - Distrikt Kolumbija, dozvolilo sklapanje gej brakova.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi