Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

Hrvatska vlada pozvala građane da ne glasaju protiv gej brakova na referendumu

tanjug  ·  zagreb  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 14. NOV 2013


Potpredsednica hrvatske vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić pozvala je danas građane da 1. decembra izađu na državni referendum i glasaju protiv toga da u Ustav uđe definicija braka kao zajednice muškarca i žene.

Ustavni sud, neslužbeno se saznaje, utvrdio je da nema razloga za poništavanje saborske odluke o referendumu o braku, a Pusić je u komentaru na tu odluku navela da je "nebično važno" da svi građani, bez obzira šta misle o temi, "izađu na referendum i glasaju protiv", prenosi agencija Hina.

"Radi se o zaštiti ljudskih i manjinskih prava i mislim da bi bilo veomao važno da hrvatsko društvo pošalje poruku, samo sebi i svima ostalima, da će ljudska i manjinska prava biti zaštićena i da mi jesmo za zaštitu ljudskih i manjinskih prava, bez obzira da li vam je lično neko simpatičan, ili ne", rekla je Pusić.

Ona je naglasila da vezano za referendum važi poznata rečenica "zalagaću se da onaj ko govori stvari s kojima se ja uopšte ne slažem, ima pravo to javno da kaže".

"Zalagaćemo se da, principijelno, manjine u hrvatskom društvu budu zaštićene i da im prava budu izjednačena s pravima većine", poručila je Pusić.

Sabor je odluku o održavanju referenduma o braku doneo na inicijativu udruženja "U ime porodice", a ocenu ustavnosti te odluke tražilo je više udruženja koje okupljanju pripadnike LGBT populacije.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi