Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

HRVATI MENJAJU PRAVILA za testiranje na koronu i karantin: Posebno da se prate gej parade

https://www.srbijadanas.com  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 25. SEP 2020

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je govorio o najavljenim promenama što se tiče testiranja i izolacije obolelih od korona virusa.

Capak je potvrdio da će u novom dokumentu da stoji da će od sada izolacija trajati 10 dana, umesto dosadašnjih 14.

Dodao je da se kriterijumi za testiranje neće bitno menjati, osim za učenike i studente u domovima, kao i za one osobe koje idu u škole i fakultete medicinskog tipa.

- Treća bitna novost je da do sada osobe koje su bile pozitivne, odnosno osoba koja ima dokazanu potvrdu da je prebolela bolest, tri meseca ne mora da ide u samoizolaciju ako i bude u kontaktu sa zaraženom osobom - rekao je Capak.

Istakao je da osoba nakon desetog dana izolacije više nije zarazna te da nema potrebe da i dalje bude u izolaciji.

- Ako 24 sata osoba nije imala temperaturu i simptome, izlazi iz izolacije. Izuzetak su teški slučajevi - rekao je Capak

Danas je brojka zaraženih niža zbog manjeg broja testiranja vikendom.

- Danas smo imali 70, to nije realna brojka, sutra ćemo imati više. Ali, dve nedelje mi kontinuirano imamo silazni trend broja obolelih i nadamo se da će se taj trend nastaviti - rekao je Capak.

Capak je istakao da su hospitalizovani oni koji imaju teži oblik bolesti, neku dodatnu hroničnu bolest ili komorbiditet.

- Treba vremena da se razvije teži oblik bolesti i da osoba ide na respirator, pa da se dogodi loš ishod. Sada plaćamo danak velikom broju obolelih tokom avgusta. Od početka epidemije do danas ima nešto manje od 10 odsto tih ozbiljno bolesnih koji premine - rekao je Capak.

Upitan za nova potencijalna žarišta, direktor HZJZ-a je rekao da ih trenutno nema, ali treba pratiti Vinkovačke jeseni i gej parade, jer se tamo okupio veći broj ljudi.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi