Upoznajte se na GS Forumu
Gej Srbija
Region

Homofobni napad u Prištini: zatočio mladiće i napao ih nožem i lopatom

crol  ·  priština  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 08. JUL 2016

Iako su prava LGBT zajednice na Kosovu zaštićena Ustavom koji brani diskriminaciju na osnovu polne orijentacije, što ga čini jednim od najliberalnijih u regionu i Evropi, u praksi situacija nije nimalo blistava. To potvrđuje i najnoviji brutalan napad na dvojicu gejeva u Prištini.

Mladići su zajedno iznajmili stan, no stanodavac nije znao da su par, sve dok nisu otišli na kratak put, a on bez njihovog znanja ušao u stan.

"Dok nas nije bilo, ušao je u stan kako bi navodno popravio klima-uređaj, za šta smo ga ranije zamolili, ali ne dok nas nema. Tom je prilikom očito kopao po našim stvarima i pronašao zastavice duginih boja i drugo prema čemu je mogao zaključiti da smo par", ispričali su za crol.hr mladići koji su zbog straha hteli ostati anonimni.

Pretio smrću pred policijom, ali nije uhapšen

"Po povratku su nas napali stanodavac i njegov sin. Uspeli smo se odbraniti i krenuti prema izlazu, ali vrata kuće bila su zaključana, što nikad pre nije bio slučaj. Stanodavac je dotrčao za nama s nožem u ruci, urlajući kako nas neće pustiti van, nazivajući nas pederima. Tvrdio je da ima naše snimke i da će nas ubiti. U tom smo trenutku shvatili da je zaključao vrata jer nas je hteo zadržati unutra i napraviti nam ko zna šta", prisećaju se.

Od noža su se nekako odbranili blokiravši napadačevu ruku, a on je nakon toga odjurio po lopatu, što su mladići iskoristili za beg natrag po stubama. Izašli su na balkon i, nemajući drugog izlaza, skočili s visine od pet metara.

Nakon bega kontaktirali su LGBT organizaciju CSGD (Center for Social Group Development) i nazvali policiju koja je došla zajedno s kolima hitne pomoći, budući da su se povredili u skoku s velike visine.

Kažu da je postupanje policije bilo korektno, a osmorica policajaca dopratili su ih do stana kako bi uzeli svoje stvari. Ipak, nisu uhapsili podivljalog stanodavca koji je, i uz njihovu prisutnost, vređao mladiće i glasno im pretio rekavši da će ih "pronaći gde god bili i pobiti". On je zasad još uvek na slobodi, a istraga je "u toku".

Strah za život i dalekosežne posledice

Veliki strah koji su mladići pretrpeli razlog je što nisu obavestili lokalne medije, no obratili su se međunarodnim. Organizacija CSGD omogućila im je advokata, a napad su prijavili i javnom pravobraniocu.

Interes za slučaj, kažu, pokazali su i iz EULEX-a (misija EU na Kosovu koja nadgledanjem, podučavanjem i savetovanjem pruža podršku kosovskim institucijama vladavine prava). Iz CSGD-a su takođe o ovome obavestili međunarodnu zajednicu na Kosovu.

"I dalje osećamo da smo u opasnosti, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da nam je napadač otvoreno pred policijom pretio da će nas ubiti. Imamo problema sa spavanjem i slobodnim kretanjem. Konkretno, kuda god idemo, uzimamo taksi ili zamolimo prijatelje da nas povezu", zaključno su ispričale žrtve ovog bezumnog napada, opisujući verovatno samo manji deo posledica traume koju su doživeli i s kojom će se zasigurno morati nositi još neko vreme.

Dodaju da je ovo drugi slučaj napada na LGBT osobe na Kosovu u poslednjih mesec dana. Tako da, sve dok se zakoni i propisi s papira ne prenesu u praksu, LGBT zajednica na Kosovu i dalje će, očito, morati živeti u strahu.

 

Vaši Komentari
Imao sam prilike da se naslusam svakojakih prica o mentalitetu kosovskih Albanaca. Koliko pozitivnih toliko i negativnih primera. Znaju da budu jako dobri prijatelji i znaju da drze obecanje - besu. A opet, ima izroda svugde... A o toleranciji prema manjinama karaktera LGBT populacije nema sta da se prica jer su jako konzervativni i tradicionalni...
GoxyGAY · Belgrade, Serbia · 03.08.2016, 23:52
Pih ali iz Pristine makar stigne vest o tome, dok se u Srbiji sam napad zataska od strane policije tog istog dana, i to je jedini razlog zasto u Srbiji ima sve manje napada.
Srbija · 29.07.2016, 8:11
Neverovatno !!! Da su mladići napali njegovog sina ili ga pokušali uvući u sex onda bi mi bilo jasno da želi da im se osveti. Ovde je samo njegova odluka ,mislim ili je on opterećen muškarcem ili još gore za njega sumnja u svog sina pa mu ovaj fizički napad dodje kao opravdanje samom sebi. No,ovako se nešto dešava i u Srbiji i Bosni i Hrvatskoj i što je najgore ovako policija i tužilaštvo postupa- nikom ništa. Avaj "
Prijepolje ,10.07.16. · 10.07.2016, 6:16
Шиптари остају Шиптари, ха-ха, није за сваког устав!
USA · 09.07.2016, 7:34
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi