Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Filmovi

Holivud i dalje slab u prikazu LGBT likova

crol  ·  sad  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 23. JUL 2014

U novom izveštaju organizacije GLAAD stoji da holivudski filmovi u proseku i dalje slabo portretiraju LGBT likove.

Organizacija, koja motri medijski prikaz LGBT likova, analizirala je filmove u produkciji sedam velikih holivudskih studija tokom 2013. i zaključila da je među 102 nova filma samo njih 17 uključilo LGBT likove, a i tu se većina odnosila na sporedne uloge.

"Izostanak zaokruženih LGBT likova u mainstream filmovima, kao i zastareli humor i stereotipi, daju naslutiti da holivudski filmski studiji čine više štete nego koristi u razumevanju LGBT zajednice", poručila je predsednica GLAAD-a, Sara Kejt Elis.

Filmovi se procenjuju po nizu kriterijuma (tzv. test "Vito Russo"), a među ostalim, gleda se postoji li u filmu lik koji se identificikuje kao LGBT, ima li taj lik drugih osobina osim navedene i, konačno, je li važan za radnju filma. Samo sedam filmova udovoljilo je svim kriterijumima, a u 2013. nije bilo nijednog LGBT lika koji bi se mogao smatrati glavnim.

I dalje je prisutan stereotipni, pa i uvredljivi prikaz likova iz LGBT manjine. Tako je GLAAD upozorio na prikaz transrodnih osoba u filmova "Anchor man 2" i "Identity Thief". Konkretno, Paramount i Warner Brothers dobili su negativnu ocenu za 2013. i to zbog uvredljivih prikaza. Prolaznu su ocenu dobili 20th Century Fox, Lionsgate, Universal Pictures i Walt Disney. Dobru ocenu dobio je studio Sony Columbia, a zasad još nijedan veliki holivudski studio nije dobio ocenu odličan.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi