Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

Hoće li biti gej brakova uskoro u Crnoj Gori?

https://www1.wdr.de  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 02. AUG 2020
Kristina Ćetković, Crnogorska LGBT aktivistkinja.

U Crnoj Gori su legalizovani gej brakovi, ali pripadnici te zajednice neće moći da usvajaju djecu. Kristina Ćetković je novinarka i civilna aktivistkinja. Medju prvima u Crnoj Gori je javno objelodanila da pripada LGBT zajednici. Novousvojeni zakon, kaže, formalno će im olakšati život, ali ne vjeruje da će u skorije vrijeme u Crnoj Gori biti gej brakova.

“Zašto? Zato što ni pripadnici i pripadnice same zajednice nijesu dovoljno osnaženi, snažni i ponosni na sebe da kažu – ovo što ja radim je ok i nije sramota”, kaže ona.

Ne mogu da usvajaju djecu

Zakonom je predviđeno da homoseksualne osobe mogu da sklapaju brakove, da nasljeđuju jedni druge, da imaju zajedničku imovinu, pravo na penziono i socijalno osiguranje, posjete u bolnicama. Sve su to prava koja ih izjednačavaju sa heteroseksualnim brakovima. Ali zakon ne dozvoljava istopolnim parovima usvajanje djece. Izričitu odredbu da gej osobe mogu da usvajaju djecu Zakon ne daje ali dozvoljava da se zajedno staraju o djeci jednog od partnera. Sadrži i jasnu obavezu da se staraju o djetetu svog partnera ako ono nema bližeg srodnika.

Hoće li biti gej brakova uskoro u Crnoj Gori?

03:17 Min. Verfügbar bis 27.07.2021

Kristina Ćetković ukazuje da je zakon poslije osam godina donijet nakon velikih pritisaka I lobiranja.

“Imamo jednu aspurdu situaciju da predsjednik Crne Gore čestita donošenje zakona, dok taj isti predsjednik nije bio ni na jednom prajdu, ni na jednom dogadjaju koji se tiče LGBT zajednice. i ne samo on, nego nijedan visoki državni funkcioner”, kaže ona.

Usvojen zahvaljujući opoziciji

Zakon je predložila Vlada a izglasan je zahvaljujući glasovima opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) jer za njega nijesu glasale manjinske stranke koje su dio vladajuće koalicije. Najglasniji protivnici zakona su bili iz desno orijentisanog Demokratskog fronta (DF) ,čiji poslanik Jovan Vučurović ocjenjuje da je zakon novi udar na tradicionalne, hrišćanske vrijednosti Crne Gore. Po njegovom mišljenju, zakon se nije smio usvojiti jer, kako navodi, iskustvo drugih država pokazuje da će vrlo brzo tražiti da im se omogući da usvajaju djecu. Ujedno Vučurović upire prstom na vladajuću stranku.

“Izgleda da u vrhu DPSa postiji jak gej lobi koji podržava ovakve antipravoslavne zakone a na ovaj način se pokušavaju dodvoriti pojedinim medjunarodnim krugovima”, kaže on.

Teško do partnera

Naša sagovornica Kristina Ćetković je i autorka prvog lezbejskog romana u Crnoj Gori “U svoja četiri zida”, koji je objavljen prije dvije godine. Kaže da nije imala problema što je javno objelodanila svoje seksualno opredeljenje ali da ima problema sa nalaženjem partnerke.

“Većina djevojaka sa kojima sam u konkaktu iz Crne Gore ne želi da popije kafu sa mnom ili da prošeta sa mnom jer se boje da će odmah će po gradu da pričaju da su lezbejke ili biseksualke”, kaže ona.

Istraživanje koje je prošle godine uradila nevladina organizacija Centar za gradjansko obrazovanje pokazalo da je da u Crnoj Gori značajno raste tolerancija prema LGBT zajednici. Ipak samo petina gradjana bi bila spremna da podrži odmah i u potpunosti svoje dijete kada sazna za njegovu ili njenu drugačiju seksualnu orijentaciju.

Inače, nijedno od ovih prava nemaju gej parovi u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i na Kosovu.

U Srbiji ,koja ima premijerku koja je javno deklarisana kao pripadnica LGBT zajednice i čija partnerka je rodila dijete, gej osobe ne mogu sklapati brakove, niti usvajati djecu.

U Hrvatskoj, je 2014. godine donijet Zakon o životnom partnerstvu i istopolnim parovima kojim je omogućeno sklapanje životnog partnerstva, po kom imaju ista zakonska prava kao i heteroseksualne osobe u braku. Ustavni sud Hrvatske odlučio je početkom ove godine da gej parovi mogu da udome dijete, odnosno da budu hranitelji djeteta.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi