Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Gutereš: LGBT populacija ranjiva tokom pandemije

http://www.novimagazin.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 17. MAY 2020
IDAHOT 17. maj

On je u poruci naveo da se današnji dan obeležava u vreme velikog izazova kada svet treba da zaštiti LGBT zajednicu čiji se pripadnici inače suočavaju sa sa pristrasnošću, napadima i ubistvima "jednostavno samo zbog toga ko su oni ili koga vole, a sada zbog epidemije virusa doživljavaju veću stigmatizovanost i nove prepreke prilikom traženja zdravstvene zaštite".

"Postoje i izveštaji da je policija zloupotrebila mere koje su donete zbog kovida-19 za targetiranje LGBT pojedinaca i organizacija", rekao je on.

Prema rečima generalnog sekretara UN, kako se pandemija razvija, ta organizacija nastaviće da ističe "ove i druge nepravde, kao i potrebu da svi budu zaštićeni i uključeni u odgovor na krizu".

"Ujedinimo se protiv diskriminacije i za pravo svih da žive slobodno i dostojanstveno", rekao je Gutereš.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije 17. maja, ustanovljen je u znak sećanja na dan kada je 1990. godine Svetska zdravstvena organizacija skinula homoseksualnost sa liste mentalnih poremećaja.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi