Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Sport

Gugl promenio logo u čast gej olimpijaca

agencije  ·  SAD  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 07. FEB 2014

Google Doodle je ovog četvrtka bio posvećen otvaranju Olimpijskih igara u Sočiju, a iskoristio je priliku da podseti da svi sportisti treba da budu oslobođeni "bilo kakvog oblika diskriminacije".

Google Doodle nije bio tako suptilan u kritikovanju ruskog udara na gej prava.

Doodle, koji se čak našao i na Google.ru adresi, predstavlja niz sličica sa figurama zimskih sportista sa podlogom u bojama duge, što jasno ukazuje na zastavu kojom se služi gej populacija.

Ispod polja za pretragu, nalazi se i citat:

"Bavljenje sportom je ljudsko pravo. Svaki pojedinac mora imati mogućnost da se bavi sportom bez bilo kakvog oblika diskriminacije i u olimpijskom duhu, što zahteva uzajamno poštovanje sa duhom prijateljstva, solidarnosti i fer igre" - Olimpijska povelja.

Takođe, klikom na doodle dospevate upravo do teksta Olimpijske povelje.

Rusija je već neko vreme na udaru kritika zbog rušenja prava homoseksualaca pre početka Zimske Olimpijade u Sočiju.

Juče je i generalni sekretar Ujedinjenih nacija general Ban Ki-mun govorio o "napadima na lezbijke, gejeve, biseksualce, transrodne i interseksualce" u Rusiji, apelujući da "se suprotstavimo hapšenjima, zatvaranju ili diskriminatorskim ograničenjima sa kojima se suočavaju".

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi