Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Grupa podrške za LGBTIQ Romkinje i Rome

Gayten  ·  Dodato: 13. JUN 2009

Drage i dragi,

Želimo da vas obavestimo da grupa podrške za LGBTIQ Romkinje i Rome u organizaciji Gayten-LGBT iz Beograda, koja je pocela sa radom u martu 2008. godine nastavlja sa radom i novim aktivnostima.

Pozivamo i podržavamo sve zainteresovane Rome i Romkinje (lezbejke, gej muskarce, biseksulne, transrodne, interseksualne i queer osobe)  da se priključe radu grupe u sigurnim i zaštićenim uslovima. Stepen otvorenosti i uključenosti u rad grupe određujete lično vi prema sopstvenim osećanjima i potrebama.


U toku rada grupe odrzana su dva seminara za aktivistkinje/e prevashodno romskih nevladinih organizacija, mada je medju ucesnicima/a bilo i osoba iz drugih organizacija.

U prilogu se nalazi sazeta analiza dosadasnjeg rada grupe, a i buduce ce rad grupe biti analiziran, na osnovu cega ce biti preduzimane nove inicijative i aktivnosti u cilju poboljsanja egzistencije i prava LGBTIQ Roma i Romkinja.

Radom ove grupe želimo da:

  • stvorimo siguran prostor za razmenu iskustava LGBTIQ Roma/kinja
  • za saznavanje i utvrdjivanje potreba LGBTIQ Roma/kinja
  • istraživanje vidova nasilja i diskriminacije sa kojima se susreću (unutar romske,  neromske i LGBTIQ zajednice)
  • međusobno upoznavanje i povezivanje
  • uključivanje LGBTIQ Roma u LGBTIQ zajednicu
  • širenje mreže podrške, uključujući i romske organizacije
  • razgovor o različitim ličnim dilemama i problemima
  • podršku za lični rast i razvoj učesnika/ca grupe
  • mapiranje kljucnih oblasti diskriminacije, nasilja, te kljucnih oblasti za delovanje u cilju postizanja promena

Grupa se sastaje u Beogradu, u prostorijama Gaytena. Facilitatorka rada grupe je aktivistkinja i Romkinja Nadežda Marinković, saradnica na projektima podrške za LGBTIQ  Romkinje i Rome u Gaytenu.

Želimo da pozovemo sve osobe koje su zainteresovane i u mogućnosti su da prisustvuju, da nam se jave na 064/ 01-70-235 ili pišu na roma.gayten@gmail.com  kao i da pošalju sugestije i teme koje bi voleli da budu obrađivane tokom rada grupe.

Molimo sve one koji poznaju osobe koje mogu biti zainteresovane da se priključe radu grupe da im proslede ovu informaciju, i ukoliko ste u mogucnosti da postavite ovu informaciju na svoje web stranice.

Pozivamo i sve one koji nisu u mogućnosti da dolaze u Beograd, a zainteresovani/e su za ovu temu, da nas kontaktiraju kako bismo uspostavili kontakt i mogli da ih obaveštavamo o radu grupe.

Sve najbolje,
Gayten-LGBT

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi