Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Gradonačelnik Rima ne odustaje od borbe za gej brakove

crol  ·  italija  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 16. APR 2015

U Rimu će se 21. maja održati kolektivna proslava civilnih partnerstava istopolnih i heteroseksualnih parova, dok vlada još uvek raspravlja o potencijalnom zakonu kojim bi se ozakonila istopolna partnerstva.

Proslavu je inicirao rimski gradonačelnik Ignazio Marino, koji je ubrzo nakon pobede na izborima 2013. javno podržao istopolne brakove, koji u Italiji još nisu zakonski omogućeni. Očekuje se kako će svečanosti u Gradskoj skupštini prisustvovati pedesetak ljudi, a parovima će se pridružiti i njihove porodice i prijatelji, prenosi The Local.

Proslava ljubavi, ali i snažna politička poruka

Događaj će se održati u sklopu Nedelje duge koja je posvećena LGBT pravima i borbi protiv diskriminacije, a pokrenuta je 2013. nakon samoubistva 15-godišnjeg gej dečaka Andree Spaccacandela koji je u školi trpio zlostavljanje zbog feminiziranog izgleda.

"Biće to proslava ljubavi ali i snažna politička poruka kako bi se popunila aktuelna zakonodavna praznina po pitanju civilnih partnerstava koja otežava život homoseksualnim parovima. Zaustavimo diskriminaciju - to je poruka koju Rim želi poslati", izjavila je LGBT aktivistkinja, Imma Battaglia.

Uz Marina i gradonačelnici Milana i Napulja

Prošle jeseni, rimski gradonačelnik Marino dozvolio je registraciju i upis u matične knjige gej brakova sklopljenih u inostranstvu, što je oštro kritikovao ministar unutrašnjih poslova Angelo Alfano, a rimska prefektura je naknadno poništila sve upisane podatke zbog toga što gej brak nije zakonski priznat u talijanskom zakonu.

No, italijanski premijer Matteo Renzi se sad, uoči regionalnih izbora u maju zalaže da parlament odobri zakon o civilnom partnerstvu. Njegova Demokratska stranka (PD) je  u februaru odlučila pokrenuti nacrt zakona nakon susreta s udruženjima za LGBT prava u Rimu. Evropski parlament je takođe pozvao sve zemlje EU da pitanje civilnih partnerstava i istopolnog braka prepoznaju kao pitanje političkih, socijalnih, ljudskih i građanskih prava.

Gradonačelnici Milana i Napulja takođe su odlučili istrajati u nameri registracije istopolnih brakova sklopljenih u inostranstvu i time osporiti direktive ministra Alfana.

 

Vaši Komentari
Bog dao zdravlje i srecu svima koji se bore za prava seksualnih manjina.
BG1 · 16.04.2015, 11:57
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi