Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Vesti

Gradimo ponosnije sutra – Zagreb Pride poziva na organizaciju Povorke ponosa

zagreb pride  ·  Zagreb  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 17. JAN 2013

U svetlu nedavnih događanja oko Zdravstvenog odgoja te povlačenja Gavellinih plakata koji su pokazali povećani interes građana da se aktiviraju i glasno izraze svoj stav, današnji poziv Zagreb Pridea mogao bi imati veliki odaziv.

Naime, udruženje koje organizuje zagrebačku Povorku ponosa objavila je tradicionalni godišnji poziv za učestvovanje u organizaciji narednog Zagreb Pridea, u sklopu Organizacionog odbora Povorke ponosa (OOPP) koji će delovati od februara do juna 2013. godine. „U junu će se održati povorka, kada ćemo tradicionalno u duginim bojama ponosno proći ulicama i trgovima Zagreba" - kažu u Zagreb Prideu, i najavljuju da će ova godina biti velika prekretnica za položaj LGBTIQ osoba u Hrvatskoj: „Velike stvari već se događaju i danas, i stoga se trebamo organizovati i mobilizovati kao nikada ranije!"

Uvod u Pride-aktivizam

Organizacioni odbor baviće se samom povorkom, ali i raznim drugim događanjima, najavljuju, te objašnjavaju područje delovanja za zainteresovane. Naime, osim same pripreme Povorke, volontiranje u OOPP-u pruža mogućnost odabira teme, slogana te vizualnoga identiteta Povorke ponosa, rada s medijima i političkim strankama te institucijama, kao i osmišljavanje i organizovanje popratnih događanja - Pride weeka.

Organizacioni odbor Povorke ponosa (OOPP) je otvorena volonterska grupa koja osmišljava i stvara Povorku ponosa te Pride week, a sve to na principima direktne demokratije, timskog rada i saradnje. Pride week je nedelja kulturnih, političkih i socijalnih aktivnosti koje organizuje OOPP koje za cilj imaju suzbijanje svih oblika diskriminacije, promeranje kulture nenasilja i uključivosti te osnaživanje i pružanje podrške pripadnicima LGBT zajednice.

Povorka ponosa Zagreb Pridea je godišnji LGBTIQ protestni marš s političko-zabavno-kulturnim programom koji se kontinuirano održava od juna 2002. godine u Zagrebu. Povorka ponosa predstavlja centralni, godišnji, javni, nekomercijalni i politički LGBTIQ događaj koji promoviše ljudska prava LGBTIQ osoba, nenasilje, pravo na javno okupljanje i delovanje, nepovredivost ljudskog dostojanstva, te slobodu izražavanja i kretanja.

„U početku rada OOPP-a sastanci se održavaju obično jednom nedeljno, gde se po potrebi podele radni zadaci na kojima članice i članovi rade do dogovorenog termina. Kako se vreme Povorke ponosa približava, frekvencija sastanaka se pojačava, a mesec dana pred Povorku sastanci se održavaju i nekoliko puta nedeljno. Na sastancima članice i članovi preuzimaju deo zadataka i organizacije na sebe, zavisno od slobodnog vremena, želja i sposobnosti, pa se time i broj sati posvećenih radu u OOPP-u povećavaju." - uputili su zainteresovane.

Svi se mogu prijaviti

„Bez obzira na prethodno volontersko i aktivističko iskustvo, tražimo motivisane ljude, spremne na timski rad, otvorenost i realizaciju ideja. Više je područja na kojima je moguće raditi unutar OOPP-a, a odnose se na rad na kulturno-zabavnom pretprogramu - Pride weeku, na PR-u i vizualnom identitetu, sigurnosti povorke, koordinaciji volontera, te naravno na osmišljavanju te realizaciji (nadamo se) još šarenije i veselije povorke nego do sada."

Ako želiš svojim idejama i angažmanom odlučivati o izgledu i programu Povorke ponosa, uključiti se aktivno u borbu za LGBT jednakopravnost, biti deo jedne velike lepe i šarene priče - pridruži nam se - zaključuju.

Kako se prijaviti?

Za prijavu je potrebno popuniti upitnik te ga poslati na e-mail: info@zagreb-pride.net, a poziv je otvoren je do 1. februara (petak). Prvi susret i upoznavanje biće 4. februara (ponedeljak) u Zagrebu. Sve dodatne informacije možete dobiti na istu mail adresu, a upitnik preuzmite na njihovim stranicama ovdje: KliK!-na-upitnik.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi