Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Srbija

Godinu dana zbog napada na nemačkog gej aktivistu

kurir  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 23. JUN 2018

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na godinu dana zatvora Stefana Vukičevića zbog napada na nemačkog gej aktivistu Denisa Honiga, u septembru 2014. godine na Zelenom vencu u Beogradu, dok ga je pravosnažno oslobodio optužbi za krivično delo rasne i druge diskriminacije.

Ovom odlukom potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda kojom je Vukičević osuđen zbog krivičnog dela teška telesna povreda.

Honig je upućen da svoj imovinsko - pravni zahtev ostvari u parničnom postupku, navodi se u odluci koja je danas objavljena na sajtu Apelacionog suda.

Vukičević je osuđen jer je 13. septembra 2014. godine, ispred restorana brze hrane na Zelenom vencu pesnicom udario u glavu Honiga usled čega je on pao na beton i tom prilikom zadobio tešku telesnu povredu opasnu po život.

Oslobođen je od optužbi da je Honigu i još dvojici koji su bili sa njim u društvu uputio pretnje rečima: "šta hoće ovi stranci, ja imam problema sa njima, neću da mi prljaju grad, neću ovakve u gradu".

U obrazloženju oslobađajućeg dela presude, Apelacioni sud je naveo da je pravilno prvostepeni sud zaključio da se za krivično delo rasna i druga diskriminacija mora tačno dokazati i označiti na koju se nacionalnost misli, zatim da je učinilac učinio javne pretnje licu upravo te određene nacionalnost.

"Imajuci u vidu napred navedeno pravilno je prvostepeni sud izveo logičan, uverljiv i nedvosmislen zaključak da nema dokaza da je okrivljeni izvršio krivično delo rasna i druga diskriminacija", navodi se u obrazloženju odluke.

Honig je u septembru 2014. boravio u Beogradu kao učesnik LGBT konferencije "Budućnost pripada nama: LGBT prava na putu ka pristupanju Evropskoj uniji".

Dan nakon incidenta srpska javnost i međunarodni faktori bili su uzmenireni zbog ovog događaja povezujući ga sa LGBT opredeljenjima povređenog stranca.

 

Vaši Komentari
koja pizdarija od pravde i države.
Srbija bre · 01.09.2018, 15:19
Pa Stefan je oznacio Denisovu nacionalnost kao nesrpsku i na osnovu toga stupio u vrsenje krivicnog dela rasna i druga diskriminacija. Sramota kako podbacujemo u najprostijem rezonu. Kod nas u Srbiji je skoro sve naopako postavljeno a opet prosecan Srbin i Srpkinja smatraju da su najpametniji na svetu.
Dedinje, Srbija · 23.06.2018, 9:05
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi