Upoznajte se na GS Forumu
Gej Srbija
Scena

GLIC: LGBT konferencija bez "nepodobnih" organizacija

b92  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 15. SEP 2017

Gej lezbejski info centar razočaran što na konferenciju o zločinu mržnje nisu pozvane LGBT organizacije koje nisu deo Organizacionog odbora Parade ponosa.

"Naglašavamo da se time ne doprinosi poboljšanju položaja LGBT osoba u Srbiji, već naprotiv, kao i da se produbljuje jaz i nepoverenje koje vlada medju LGBT organizacijama u Srbiji", piše u saopštenju GLIC.

Kako se podseća, danas se u Palati Srbije, u organizaciji švedske fondacije "Sivil rajts defenders" održava Međunarodna konferencija o zločinu iz mržnje i govoru mržnje.

"Posebno je zabrinjavajuće što na konferenciju nisu pozvani predstavnici udruženja 'Egal' koji trenutno vodi dva slučaja zločina iz mržnje nad trans osoba koji su se desili u Beogradu tokom ove godine i Gej lezbejskog info centra koji već tri godine radi monitoring govora mržnje u domaćim medijima", dodaje se u saopštenju.

U GLIC smatraju da "Sivil rajt defenders", kao privatna fondacija iz Švedske, ima pravo da na svoju konferenciju pozove samo podobne organizacije, ali dodaju da su razočarani da Kancelarija za ljudska i manjinska prava ustupa prostor (salu Beograd u Palati Srbije) za "dogadjaj koji je antidemokratski i koji promoviše politiku isključivanja".

"Takođe smo razočarani da naši partneri iz ambasada Holandije, Švedske i Nemačke finansiraju konferenciju koja isključuje veći deo LGBT organizacija", dodaje se u saopštenju, koje je potpisao predsednik GLIC Predrag Azdejković.

GLIC kaže da ovakvim postupkom fondacije "Sivil rajts defenders" nisu iznenađeni, jer su, kako navode, "nepodobne" LGBT organizacije isključene iz čitave Nedelje ponosa, ali gde je većina događaja otvorena za javnost te se istim može prisustvovati, za razliku od ove konferencije gde se može prisustvovati samo uz poziv.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi