Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Gej venčanje u kadetskoj kapeli

beta  ·  SAD  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 02. DEC 2012

U Kadetskoj kapeli na američkoj vojnoj akademiji Vest Point, danas su prvi put venčane osobe istog pola.

Brak su sklopile Penelop Gnezin (Penelope Gnesin) i Brenda Sju Fulton (Brenda Sue Fulton), obe diplomci Vest Pointa, a na venčanju je bilo oko 250 gostiju. Ceremoniju je vodio vojni sveštenik.

Njih dve su u ljubavi 17 godina. Od 1999. godine su u tzv. "civilnoj vezi", koja ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo, ali su se nadale da će jednog dana i formalno moći da se venčaju.

Vrata ostvarenju njihove želje su otvorena prošle godine kada je država Njujork legalizovala istopolne brakove, a predsednik SAD Barak Obama uklonio vojnu politiku poznatu kao "Ne pitaj, ne govori". Prema njoj, osobe koje se otvoreno deklarišu kao gej nisu imale šta da traže u američkoj vojsci.

Obe mlade žive u Nju Džersiju, i želele su da se venčaju tamo, ali ova američka savezna država ne dozvoljava gej brakove.

"Jednostavno više nismo mogle da čekamo", rekla je Fulton agenciji AP.

Venčanje Penelop Gnezin i Brende Sju Fulton nije prvo istopolno u istoriji Vest Pointa - samo je prvo u istoriji velelepne Kadetske kapele koju su njih dve izabrale zbog istorije i lepote.

Pre njih, na Vest Pointu, ali u manjoj i starijoj crkvi na groblju ove akademije, venčale su se takođe dve žene: mlada poručnica i njena partnerka.

Jedini problem koji su Gnezin i Fulton imale bilo je da nađu vojnog sveštenika koji bi ih venčao. Naime, nijedan s Vest Pointa nije imao ovlašćenje da sklapa istopolne brakove.

Na svu sreću, rekla je Fulton, njih dve su imale zajedničkog prijatelja, vojnog sveštenika Džeja Veslija Smita (J. Wesley Smith) iz vazduhoplovne baze Dover koji je prihvatio da ih venča.

 

Vaši Komentari
Svaka čast svim osobama koje se ne stide sebe i svojim primerima,malo po malo,pomeraju granice slobode za sve nas.
Bgd · 03.12.2012, 0:24
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi