Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Srbija

Gej strejt alijansa opet tuži Dragana Markovića Palmu, traži odštetu

blic  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 12. JUL 2014

Samo dan nakon objavljivanja pravosnažne presude Apelacionog suda u Beogradu kojom je utvrđeno da je Dragan Marković Palma, narodni poslanik i predsednik Jedinstvene Srbije (JS), izvršio težak oblik diskriminacije LGBT populacije i kojom mu je zabranjeno da izvršenu diskriminaciju ponavlja, on je danas u otvorenom pismu kojim se obratio LGBT populaciji i koje su preneli mnogobrojni mediji u Srbiji, ponovo izneo niz neistina na račun LGBT osoba, optužujući ih bez ikakvog utemeljenja za različite probleme u društvu.

Ovim činom osuđeni Marković je doveo u pitanje pomenutu presudu, izvrćući ruglu njen značaj i izražavajući visok stepen nepoštovanja, kako prema LGBT osobama, tako i prema čitavom sudskom sistemu. Iako u svom otvorenom pismu osuđeni Dragan Marković Palma kaže da će poštovati presudu Apelacionog suda on to ne čini, već je u velikoj meri karikira, optužujući LGBT populaciju za „belu kugu" u Srbiji i naglašavajući da ni on ni njegova politička partija neće promeniti stav o homoseksualcima i da će takve stavove i dalje iznositi u javnosti. Takođe, osuđeni Marković se kroz čitavo pismo LGBT osobama pežorativno obraća sa „gospodo homoseksualci" za šta kaže da je to jedina posledica pravosnažne presude Apelacionog suda.

GSA želi da naglasi da odavno u javnom prostoru Srbije nije zabeležen jasniji i vidljiviji slučaj političkog licemerja, u kome jedan političar, tj. osuđeni Marković, koji godinama unazad sam sebe predstavlja kao velikog patriotu i branitelja države i njenog Ustava i zakona, sada pokazuje svoje pravo lice i koliko su mu ti isti zakoni i odluke suda zapravo ništa ne znače, pokušavajući da, na doduše jedan nevešt način, bude iznad njih.

Posebno je poražavajuća činjenica što se u obrazloženju presude Apelacionog suda upravo navodi da osuđeni Dragan Marković Palma „kao ugledna politička ličnost, kao predsednik stranke, ima pravo na sopstveno mišljenje ali ima i obavezu da u svojim javnim nastupima ne propagira diskriminaciju. Posebna je obaveza političara, pa samim tim i tuženog, da promoviše vrednosti demokratskog društva kao što su pluralizam, tolerancija i pravo na različitost", što on očigledno ne čini.

GSA je Markovića tužila po Zakonu o zabrani diskriminacije zato što je vređao LGBT osobe i nazivao ih „bolesnima", a ne po nekim drugim osnovama kako osuđeni Marković sada pokušava da predstavi.

Takođe, Alijansa želi da ga obavesti da ni LGBT osobe u Srbiji ni bilo gde u svetu nemaju baš nikakve uzročno-posledične veze sa malim prirodnim priraštajem, tj. sa takozvanom belom kugom i s tim u vezi bi navela primer Holandije kao jedne od zemalja sa velikim prirodnim priraštajem a koja je vrlo liberalna prema pravima LGBT osoba.

Imajući u vidu sve gore navedeno, kao i očigledno nepoštovanje suda od strane osuđenog Markovića i njegovu najavu da će i dalje vređati LGBT osobe u javnosti, ponašati se prema njima kao prema građanima drugog reda i raspirivati mržnju prema ovoj populaciji, GSA izražava svoju bojazan da bi sve ovo moglo da pogorša već ionako negativnu društvenu atmosferu prema LGBT zajednici kojoj je u značajnoj meri osuđeni Dragan Marković Palma doprinosio godinama unazad svojim izjavama u javnosti.

Zato će GSA u dogovoru sa svojim advokatima podneti novu tužbu protiv Markovića, ovog puta za odštetu zbog povrede prava ličnosti i nanetih duševnih bolova LGBT osobama, a na osnovu Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o zabrani diskriminacije. U pitanju je udružena tužba par desetina članova i članica GSA, a Alijansa poziva i sve druge LGBT osobe u Srbiji koje žele da se priduže ovoj tužbi da joj se jave na e-mail info@gsa.org.rs

GSA veruje da će ova tužba biti jedan od najvećih odštetnih zahteva u sudskoj praksi u Srbiji do sada, kao i da će pravosnažna presuda Apelacionog suda u Beogradu kojom je Dragan Marković Palma osuđen za tešku diskriminaciju LGBT populacije pozitivno doprineti ishodu ove tužbe.

 

Vaši Komentari
Slazem se sa BEOGRADom. LGBTIQ tema i mi kao zajednica smo krajnje izmanipulisani od te male grupe monstruoznih pedera koja grabeci za sebe sve nas vec godinama uspesno upropastava. Sada se jos najavljuju javnosti Srbije kao nasi predstavnici. Pa ko je i gde za njih glasao?
Dedinje, Srbija · 15.07.2014, 20:28
to bi sve bilo tako samo da ste se izborili makar za jednu jedinu stvar, dok ja iskreno imam osecaj da vi to ni ne zelite jer vam ova paznja medija zapravo prija... gde ste vi kao ne shvaceni, moderni, i naj popularniji medju nama lbgt,trazeni do smrti :) pustite se tih budala i njihove parade, to su inteligentni i veoma pokvareni tipovi, za koje pouzdano znam da ne zele da pomognu nikome ni za sta ko je van, gayten, labris, i gsa, ne brojano primera
Beograd · 14.07.2014, 10:29
Betoven ...
Vojvodina · 13.07.2014, 17:23
Ovakvu osobu trebalo bi iskljuciti iz svih drustvenih organizacija i politike.
Beograd · 12.07.2014, 12:02
A zasto bi Palma ili bilo ko drugi presudu suda shvatao ozbiljno kada nije kaznjen? Kao sto sam vec pisao, na presudu apelacionog suda treba podneti zalbu sudu u Strazburu. Nova tuzba ponovo masi sustinu problema Palma. Tu se nas nesretni Lazare ne radi samo o povredi prava licnosti i dusevnom bolu clanova LGBTIQ zajednice vec Palmino klevetanje izaziva potrese u srbijanskom drustvu koji direktno ugrozavaju bezbednost LGBTIQ gradjana Srbije a to jeste protiv US. On ne nanosi stetu samo LGBTIQ zajednici Srbije vec takodje i vladi Srbije kroz povecane operativne troskove MUPa. Zalosno primetiti ali GSA i dalje ne ulaze dovoljno energije u stvar i onda kontinuirano svi mi imamo lose rezultate i bespotrebna odlaganja.
Dedinje, Srbija · 12.07.2014, 9:36
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi