Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Gej stanovnici San Franciska: Ne želimo golotinju na ulicama!

Q.Hr  ·  SAD  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 07. DEC 2012

San Francisko jedan je od onih svetskih gradova koji tolerišu mnogo šta, pa i javnu golotinju. U određenim granicama. Benigni mišičavi gejevi u klasičnim boksericama do medveda u S/M uniformama standardna su pojava na tamošnjem Prajdu a još više na posebnim događanjima poput Flosom Street Faira i Bay-to-Breakers street runa. Pri tome se niko ne žali na guze, depilirane ni dlakave, a ni štošta drugo što zna ispasti iz kostima, muškarcima ili ženama.

Međutim, ono što je bilo zabavno gledati unutar određenih manifestacija postalo je moralno za svakodnevni život građana četvrti Castro. Nagi šetači Castrom sve su učestaliji prizor, izazivajući pritom reakcije prolaznika i rezidenata koje i nisu toliko oduševljavajuće. Naime, gej zajednica ove četvrti obratila se svom predstavniku u gradskom veću Scottu Wieneru da zaustavi gole egzibicioniste a rezultat njihove inicijative mogla bi biti uredba kojom se predlaže kriminalizacija javnog pokazivanja genitalija i stražnjice na ulicama.

Bogat raznolikim zajednicama i subkulturama, predlog nije dočekan oberučke na svim frontovima. Nudisti i libertarijanci već su organizovali dva protesta pred gradskim odborom, pozivajući se na slobodu, raznolikost, prihvatanje i svoja ljudska prava; upoređujući predlog zabrane jednako nehumanim kao što bi bio nalog ženama da nose burke. Reči su to koje često čujemo kada su u pitanju LGBT protesti, no ovaj put nisu usmerene spram hrišćanskih fundamentalista već jednog dela šarolike zajednice koja je sve vidljivija unutar Castra, a koja mnogim dugogodišnjim stanovnicima i njihovim queer porodicama počinje - smetati.

Međutim, pobunjenici protiv golotinje se ne izjašnjavaju kao gej ili strejt već kao stanovnici koji dele određeni senzibilitet. Po njima novi susedi seksualizuju golotinju koja je prenapadna za prosečnog prolaznika koji ju ne očekuje. Ne predstavlja slobodu izražavanja već građansku neposlušnost a genitalnu dekoraciju kvarta karakterišu kao eskalaciju prava; sugerišući da golotinja treba biti ostavljena za privatne i posebne prilike u kojima će biti cenjena. Stanovnici Castra smatraju kako svakodnevna golotinja baca loše svetlo na zajednicu.

Kako će se odigrati ova pravna bitka saznaćemo u skorijoj budućnosti, no komentari LGBT medija i dugogodišnjih aktivista nimalo ne idu u prilog nudistima na ulicama Castra. Gej stanovnici su pak odlučni - ovakvu budućnost za svoju zajednicu ne žele. Radi li se uistinu o želji da se ona zaštiti i osigura, ili pukoj segregaciji i besu onih koji su do nedavno bili ugnjetavani, ostaje za rasprave. No realno je očekivati da će gole guze mesto pronaći samo u protestnim marševima, ako i tamo bude moguće.

 

Vaši Komentari
Sto je preterano,preterano.Kameno doba,"priroda,sloboda,tolerancija" ...jos samo i to fali- gole guzice i genitalije i postajemo izuzetni i moderni,au ! .E,pa dosta,zaista !
Prijepolje,08.12.12. · 08.12.2012, 8:24
Ovde problem nije videti golotinju na ulicama SFa vec kako objasniti sestogodisnjem detetu na putu do parka ili skole sta cike rade sa svojom i tudjom erekcijom u rukama. Sto je najgore, to je jedna te ista grupa degutantnih likova koji pod ne znam kojim srecnim okolnostima bi uspeli da zavedu nekog nesrecnika, ili sporadicna drogirana muska prostitutka. Oba argumenta teksta su validna, ali vecina je odlucila da je golotinja ok samo na javnim manifestacijama i nudistickim plazama, i ja se sa time u potpunosti slazem. Znaci, golotinja nije zabranjena vec je ogranicena na teritoriji grada.
San Francisco, USA · 07.12.2012, 12:50
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi