Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Gej parada u Poljskoj održana bez većih incidenata

blic.rs  ·  Poljska  ·  Odabrao: Nikola  ·  Dodato: 23. NOV 2010

Uprkos pokušajima protivnika da ga na kontraparadi ometu, Poznanjom je 20.  Novembra prošao tradicionalni Marš ravnopravnosti za prava homoseksualaca i lezbijki.

Poljska policija sprečila je popodne šačicu radikala koji su kroz kordon pokušali da se probiju do učesnika marša i pohod u šarenim bojama duge kao simbol različitosti prošao je mirno uz zvuke bubnjeva i muzike tim gradom na zapadu Poljske.

Policija koja u duboko religioznoj, tradicionalnoj Poljskoj uvek ima posla da obezbedi pohode i mitinge organizacija lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transeksualca pozvala je sada u Poznanju sama posmatrače iz Helsinške fondacije za ljudska prava da zabeleže ukoliko se neko od policajaca ne bi poneo profesionalno.

Pre nego što je nekoliko stotina učesnika Marša ravnopravnosti krenulo Poznanjom uz parolu ispisanu na transparentima "Ravnopravnost nije privilegija" u blizini se okupilo oko 200 mlađih Poljaka.

Među njima najviše je bilo navijača poznanjskog fudbalskog kluba Leh, ali sam klub navijača se pred Marš od tog kontramitinga energično distancirao. Ove godine umesto kamenica i flaša na učesnike Marša letele su samo verbalne uvrede i skandirane parole.

Organizator tog kontramitinga Adam Šindler kazao je da protestuje pre svega zato što se seksualnost, koja je intimna stvar, izvlači u javni prostor.

"Protestovaću i ako bude neki marš heteroseksualaca", poručio je on.

Blic

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi