Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

GEJ PAR U HRVATSKOJ USVOJIO DECU Epilog trogodišnje sudske borbe - Ivo i Mladen postali RODITELJI

https://www.blic.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 06. SEP 2020
Ivo Šegota i Mladen Kožić. Foto:Davor Puhlavec/Pixell

Nakon tri godine sudske borbe, supružnici Ivo Šegota i Mladen Kožić uspeli su da udome dvoje dece bez odgovarajuće roditeljske brige. Postali su prvi gej par koji je uspeo da dobije i u stvarnosti realizuje status udomitelja za decu.

Vest je potvrđena s nekoliko strana, no oni sami nisu želeli da potvrde ili komentarišu tu informaciju, držeći se obećanja da nakon što postanu udomitelji više neće izlaziti u javnost kako bi maksimalno zaštitili decu o kojoj će brinuti.

Podsetimo, Šegota i Kožić - obojica dugi niz godina vrlo aktivni u udruženju Dugine porodice koja se bori za prava istospolnih roditelja i dece koju odgajaju te upozorava na diskriminaciju istospolnih u odnosu na heteroseksualne parove kad je roditeljstvo u pitanju - žele postati roditelji već jako dugo. Žele usvojiti dete - o tom njihovom zahtevu još se vodi pravna bitka - no paralelno su zatražili i status udomitelja. Udomitelji nisu usvojitelji: oni pružaju dom i vode računa o deci čijim je biološkim roditeljima oduzeto pravo da žive s decom (najčešće zbog zanemarivanja ili zlostavljanja), ali im nije oduzeta i roditeljska nega, što znači da imaju pravo održavati odnose s decom i imaju određeni period da se "poprave".

Zahtev predali 2017. godine

Kad su Šegota i Kožić 2017. predali zahtev za status udomitelja u nadležnom Centru za socijalnu negu, sve je izgledalo obećavajuće: Centar ih je bez problema primio, pokrenuo standardnu proceduru, supružnici su prošli sve propisane provere i dobili pozitivno mišljenje o tome da su pogodni za obavljanje udomiteljstva, nakon čega je trebala da usledi obavezna edukacija i dobijanje licence. Kako su tada pričali, nisu mogli da veruju kako je to glatko prošlo i na kakve su sjajne profesionalce naišli.

Umesto davanja licence, Centar ih je iznenada obavestio da “ne postoje zakonske pretpostavke za pokretanje postupka za izdavanje dozvole jer su u životnom partnerstvu”, a životni partneri nisu u Zakonu o udomiteljstvu izrekom navedeni kao mogući udomitelji: navedeni su samci, bračni i izvanbračni partneri. Žalili su se Ministarstvu, koje je potvrdilo odluku Centra. Nakon toga su pokrenuli postupak pred Upravnim sudom.

Krajem decembra 2019. izvojevali su prvu pobedu: Upravni je sud doneo presudu na koju više nije moguća žalba, a kojom poništava ranija rešenja i predmet vraća na ponovni postupak. Iako nije doneo presudu kojim bi odmah poništio mišljenje Ministarstva i naložio mu da paru Šegota-Kožić dodeli status udomitelja, sud je u presudi bio više nego jasan.

"Smislenim tumačenjem zakonskih odredbi u njihovoj međusobnoj povezanosti udomiteljsku porodicu prema mišljenju suda mogu činiti i udomitelj i njegov životni partner. Zakonodavac prilikom propisivanja uslova nigde nije propisao određenu polnu orijentaciju, pa nije logično da se samcu koji ima istu polnu orijentaciju kao i tužitelji izdala dozvola za obavljanje udomiteljstva, ukoliko ispunjava zakonske uslove za to, dok se za tužioce nisu ni ispitivali zakonski uslovi zbog stava da životni partneri ne mogu biti udomiteljska porodica", stoji u presudi.

"Kako je prema oceni suda okrivljeni primenio isključivo formalističko odnosno gramatičko tumačenje merodavnih odredbi zakona o udomiteljstvu, bez njihovog međusobnog povezivanja i tumačenja u skladu sa smislom i svrhom istih, prvostepeno telo (Centar za socijalnu zaštitu) će u ponovnom postupku meritorno rešiti o zahtevu tužitelja za davanje dozvole za obavljanje udomiteljstva”, naloženo je u presudi.

Šok nakon odbijenice

Supružnici su doživeli šok kad ih je mesec dana kasnije Centar - ponovo odbio, uz, za mnoge pravne stručnjake nevrovatnim objašnjenjem da Centar "ne može doneti rešenje koje se ne temelji na primeni zakonskih odredbi, već se temelji na mišljenju suda”

- Šokirani smo. Nakon presude već smo počeli da planiramo kako ćemo prilagoditi dom da bude po meri dece, šefu sam već najavio da ću, čim deca dođu, na malo duži neplaćeni odmor. I onda stiže rešenje Centra u kojem kažu da neće poštovati odluku suda. Prvih pola sata ponavljao sam: “Ali kako je to moguće?” Obuzme vas neka tuga. A onda se setim da je ovo još jedna mala prepreka koju ćemo Ivo i ja savladati zajedno. Idemo strpljivo napred, učimo i razvijamo roditeljske veštine, nema predaje - rekao je u januaru Mladen Kožić.

Žalili su se na Rešenje, Ministarstvo ih je opet odbilo, ali tada je presudu dao Ustavni sud: sudovi i druga nadležna tela dužni su istospolnim parovima omogućiti bavljenje udomiteljstvom pod istim uslovima kao i svim drugima, odlučili su ustavne sudije.

- Nakon presude Upravnog suda smo mislili da je to sada to, ali ovo je najviše telo u RH i iznad Ustavnog suda ne stoji niko, tako da očekujemo da se odluka sprovede - rekao je tada Kožić.

Borba ni tu nije bila gotova, sledile su nove žalbe i odluka i Visokog upravnog suda pre nego su životni partneri Šegota i Kožić dobili licencu te još neko vreme dok im nisu stigla i deca.

- Mi želimo nekom detetu ili deci dati dom, deci kojoj treba ljubav i toplina. Nismo mi bitni i naše želje, nego deca. Nadamo se da će stručnjaci uvideti da smo mi najbolja porodica - poručili su. Sreća im je stigla nešto ranije...

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi