Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Gej nastava u britanskim školama

glas-javnosti.rs  ·  Velika Britanija  ·  Odabrao: Nikola  ·  Dodato: 29. JAN 2011

Britanski đaci, uzrasta od četiri godine pa naviše, od sledećeg meseca će kroz nastavu matematike, geografije, prirodnih nauka i drugih predmeta moći da uče o pitanjima koja se tiču lezbijskih, gej, biseksualnih i transrodnih pitanja (LGBT).

Nastavni planovi, koje finansira Agencija za obuku i razvoj škola (TDA) sa 35.000 funti, biće ponuđeni svim školama, koje imaju slobodu da odluče da li će ih upotrebiti.

Ova inicijativa, između ostalog, predlaže da se u tekstualnim zadacima iz matematike koriste i homoseksualni likovi, a da se u predavanjima o statistici u obzir uzimaju podaci koji govore o broju pripadnika ove populacije u društvu.

U biologiji će se proučavati životinjske vrste kod kojih vodeću ulogu u odgajanju mladunaca imaju mužjaci, kao što je slučaj, recimo, sa kraljevskim pingvinima i podsticaće se diskusije o različitim porodičnim strukturama, uključujući porodice u kojima su roditelji istog pola, piše britanski Dejli telegraf.

List navodi da bi se u nastavi jezika učio vokabular vezan za LGBT populaciju. Ove nastavne planove izradili su nastavnici, odobrilo ministarstvo obrazovanja, a podržala vlada u cilju "slavljenja homoseksualnosti".

Inicijativa će zvanično početi da se sprovodi u februaru, na početku tzv. meseca istorije LGBT, koji je u Velikoj Britaniji ustanovljen 2005. godine. Mesec istorije LGBT prethodno je bio fokusiran na podizanje svesti o uglednim ličnostima koje su bile homoseksualci, a na vebsajtu ove inicijative se, između ostalih, navode rimski imperator Hadrijan i renesansni slikar Mikelanđelo, kao i engleski matematičar Alan Tjurin, koji se smatra ocem modernog računarstva.

Kritičari, međutim, smatraju da ova inicijativa predstavlja primer loše upotrebe državnog novca, naročito u vreme ekonomske krize, i da bi mogla da dovede do zapostavljanja "glavnih" predmeta, a najoštriji u oceni je član Konzervativne stranke u britanskom parlamentu Kreg Vitaker, koji je ovaj poduhvat nazvao besmislenim.

Međutim, nastavnik Dejvid Votkins, koji je uključen u ovaj projekat, kaže da je cilj ne da se deca uče o homoseksualnom odnosu, već da se uvedu časovi na kojima se neće ignorisati činjenica da u svetu ima i drugačijih ljudi.

Prema anketi koju je u septembru prošle godine sprovela Nacionalna služba za statistiku, homoseksualci u Velikoj Britaniji čine jedan odsto stanovništva, dok druge ankete ukazuju da bi ovaj procenat mogao da iznosi i šest odsto.

U Britaniji su zakonom iz 2004. godine istopolnim parovima u registrovanim partnerstvima omogućena ista prava kao i venčanim parovima, u oblastima kao što su, recimo, penzije, imovina, socijalno osiguranje.

Glas Javnosti

Vaši Komentari
Auu, samo 1 posto?! Znaci da je golema greska kad se neko poziva na oko 5-10 posto...
Beograd · 06.02.2011, 17:20
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi