Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Gej motivi na svodu Sikstinske kapele

b9.net  ·  Odabrao: Nikola  ·  Dodato: 19. NOV 2010
Prikaz iz svoda Sikstinske kapele

Istoričarka umetnosti Elena Lazarini otkriva da svod Sikstinske kapele koji je oslikao Mikelanđelo vrvi od homoseksualnih scena, piše italijanska štampa.

U svojoj knjizi "Golotinja, umetnost i dekor: Estetske varijacije u umetničkim knjigama XVI veka" (Nudo, arte e decoro: Oscillazioni estetiche negli scritti d'arte del Cinquecento), ova naučnica sa Univerziteta u Pizi tvrdi da je slavni renesansni majstor inspiraciju za svoje remek-delo crpeo iz rimskih javnih kupatila, u to vreme stecišta muških i ženskih prostitutki koji su tu nudili svoje usluge.

Prema istraživanju Elene Lazarini, svod Sikstinske kapele prepun je homoseksualnih motiva. Ona posebno izdvaja sliku muškarca kojeg u pakao sprovode držeći ga za testise, i dvosmislene prikaze muškaraca koji se ljube i grle dok koračaju prema raju.

"Likovi koji se spuštaju u pakao i dižu u nebo inspirisani su mišićavim muškarcima koje je Mikelanđelo viđao tokom poseta javnim kupatilima i bordelima", kaže Lazarini.

U okviru ponude javnih kupatila bile su saune, masaže, tretmani pijavicama, ali i posebne prostorije za mušku i žensku prostituciju u koje je, što je poznato, Mikelanđelo redovno odlazio, dodaje ona.

Direktor Vatikanskih muzeja Antonio Paoluči, međutim, kaže da ova nova teorija ništa ne menja. "Mikelanđelo je proučavao ljudska tela gde god je stigao, čak i u bolnicama. Njegova strast prema ljudskom telu, posebno muškom, poznata je stvar", rekao je on.

Treba napomenuti da je delo izazvalo skandal među savremenicima, ne samo zbog "previše ljudskog" lika Isusa Hrista, već zbog obilja golotinje.

Papa Pavle III naredio je da se freska "upristoji", a slikaru Danijeleu da Volteri pripao je zadatak da velom prekrije "sramne genitalije"

B92

Vaši Komentari
Ma jadno je predstavio gej scene sa onolicnim kiticama ;) sramota... treba ga izbaciti iz svih gej klubova ako se pojavi hehehehehehhh ;)
milos-biseks-bg · Beograd (Belgrade), Serbia · 21.11.2010, 14:18
Bravo za PROVINCIJA, SRBIJA! Tako lepo i puno duha da sam zanemeo.. To i jste pravo pitanje... sustina zivota i sustina opstnka... Najverovatnije si ti u pravu - i treba na tu stranu okrenuti sebe... Pa nismo mi tek tako "drugaciji", da eto, i razmisljamo drugacije i slobodnije...
rastkobg · Belgrade, Serbia · 20.11.2010, 1:14
To je umetnost,a ne predstavljanje homoseksualizma. I ta slika gde covek pruza ruku Bogu koji se nalazi u necemu sto podseca na mozak govori o vecnom pitanju: Da li je Bog stvorio coveka ili covek Boga?
Provincija,Srbija · 19.11.2010, 6:36
Ne razumem kako bilo ko ima pravo, kako sme da se usudi da "ispravlja" freske jednog takvog velikana? Dokle ce ljudska glupost unistavati velelepnu umetnost?!
Beograd · 19.11.2010, 8:22
"Agonija i ekstaza", romansirana biografija o Mikelandjelu, kaze sve sto treba da se zna - a mnogo toga jasno i nedvosmisleno kaze. I ipak je bio iyuyetno postovan i trazen od strane crkve... Boraveci u Italiji, bio sam, pored ostalog, i u otkrivanju Mikelandjela.. Od Firence sa Davidom, pa usput preko kapele Medici, do Rima i brezuljka Kampidoljo i Vatikana sa potresnom Pieta i bozanstvenom Sikstinskom kapelom, kao krunom na sve to... u Sikstinskoj kapeli ne smete ni da disete, a kamoli bilo sta da kazete, da ne bi narusili bozanski mir vecni sjaj... prepuna kapela, zanemeli i oduzetog daha, sa cele zemaljske kugle, a cuje se samo let muve... niko i ne dise...

Kao sto je jedan Da Vinci, tako je i jedan Mikelandjelo... Mi, "drugacije" nadahnuti, sretni smo sto znamo svet u punoj njegovoj vrednosti... Bogu hvala na tome...
rastkobg · Belgrade, Serbia · 19.11.2010, 15:48
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi