Upoznajte se na GS Forumu
Gej Srbija
Srbija

Gej diskriminacija u Srbiji zločin pojedinaca

tanjug  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 10. FEB 2017

U Srbiji nema sistemske diskriminacije, a jedan od najboljih mehanizama u zaštiti LGBT populacije bilo bi adekvatno procesuiranje krivičnog dela za zločin počinjen iz mržnje, rečeno je danas na skupu u Beogradu.

Na skupu ''Stvaranja tolerancije prema pripadnicima LGBT zajednice'', istaknuto je da je još 2012. godine izmenama zakona uveden član "54a", koji kao otežavajuću okolnost uvodi zločin iz mržnje do sada nije doneta nijedna presudu koja se poziva na taj član.

''U Srbiji nema sistemske diskriminacije od strane državnih organa prema određenoj grupaciji stanovništva'', rekao je savetnik u Kancelariji za ljudska i manjinska prava Vladimir Šoć dodajući da diskriminacija ipak postoji jer od kada postoji ljudsko društvo postoji i diskriminacija.

Zato bi, kako kaže, bilo nerealno da hoćemo da iskorenimo diskriminaciju, ali je cilj da je u što većoj meri sprečimo da se dešava u našoj zemlji.

On je naveo i da u Srbiji postoji devet najugroženijih grupacija stanovnika koji su diskriminisane.

Prema njegovim rečima, to su pripadnici nacionalnih manjina i verskih zajednica, žene, LGBT osobe, osobe sa invaliditetom, starije osobe, deca, izbeglice, migranti i interno raseljena lica i osobe čije zdravstveno stanje može biti osnov diskriminacije.

Pravni savetnik u Komitetu pravnika za ljudska prava, Milan Filipović, je podsetio da je od 2012. godine izmenama zakona uveden član "54a" koji kao otežavajuću okolnost uvodi zločin iz mržnje.

''Nažalost do sada nemamo nijednu presudu koja se poziva na taj član, a možemo pretpostaviti da je razlog u nedostatku obuke, odonosno, obima i kvaliteta obuka nosilaca pravosudnih funkcija'', rekao je Filipović.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se oni osnaže da budu prvi u svom tužilaštvu koji će u optužnici istaći taj član ili da budu prve sudije koje će se pozvati na član "54a".

Retko se prijavljuje maltretiranje

Pravna savetnica u Beogradskom centru za ljudska prava, Jovana Stopić, kaže da je prema istraživanjima pitanje lične bezbednosti prvi prioritet LGBT zajednice u Srbiji te da je veliki broj LGBT osoba bio izložen nekoj vrsti psihičkog ili fizičkog zlostavljanja. Ona je navela i da pripadnici LGBT populacije retko prijavljuju nasilje.

Vaši Komentari
Ako u Srbiji LGBTIQ zajednica nije sistemski diskriminisana kako onda da objasnimo drzavno sankcionisanje nejednakih prava a jednakih obaveza gradjana Srbije? Primer bracnog zakona jednostavno bode oci.
Dedinje, Srbija · 11.02.2017, 21:40
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi